Euroopa Komisjoni rahastatud rahvusvahelise projekti S.H.E.E. (akronüüm inglisekeelsetest sõnadest: iseavanev elamu ekstreemsetesse keskkondadesse) peamiseks eesmärgiks oli valmistada ning simuleerida kosmoseelamu tegevusi maapealses keskkonnas. Selle projekti käigus kogutav info on väga oluliseks sisendiks tõelise planeetidevahelise elamu konstrureerimisel tulevikus. Marsi elamu praegune asukoht Rio Tintos asuvas Moonwalki projeki baaslaagris ongi rahvusvaheliseks katsetandriks inimeste ja robotite omavahelise koostöö praktiseerimisel tuleviku missioonidel Kuule ja Marsile.

S.H.E.E. on projekt, milles osalevad Tartu Ülikooli Tehnoloogia Instituudi kõrval veel Rahvusvaheline Kosmoseülikool Prantsusmaalt (projekti koordinaatori rollis) ning sellised rahvusvahelised kosmosevaldkonnaga seotud ettevõtted nagu Liquifer Systems Group Austriast, Space Applications Services Belgiast, Comex Prantsusmaalt ning Sobriety ja Space Innovations Tšehhist.

Projekti peamine eesmärk on efektiivse arhitektuuri ja robootika integratsiooni uuringud kosmose rakendusteks. S.H.E.E. raames arendatav elamu on hübriidkombinatsioon jäikadest, täispuhutavatest ning robootika komponentidest, mis peavad üheskoos rahuldama nii elamu äärmiselt kõrgeid funktsionaalseid kui ka keskkonna poolt dikteeritavaid nõudmisi. Enne kui S.H.E.E. projektist inspireeritud elamud teistel taevakehadel oma funktsioone hakkavad täitma, tuleb selliste elamute disain ja üksikasjad äärmiselt põhjalikult praktikas ka testida.

Samas on kõrgetele nõudmistele vastavaid elamuid tarvis ka maapealsetes kriisipiirkondades, mis annab loodetavasti selle kontseptsiooni arendajatele ka lisatulu tehnoloogia maisteks rakendusteks.

Siinkohal jääb üle projekti konsortsiumile vaid edaspidist kõrget lendu soovida ning jääme ootama kokkuvõtteid projekti käigus teostatud uuringute tulemustest. Päris kindlasti võib aga juba praegu väita, et projekti näol on inimkonna püüe Kuu ja Marsi püsiasustuste poole olulise rahvusvahelise tõuke juba saanud.