Antud artiklis kummutame mõned levinud, ent alusetutest legendidest.

Müüt nr 1: iga muna on potentsiaalne tibu

Ei ole. Inim-naiste kehades on sünnist saati juba olemas kõik munarakud, mida neil elu jooksul tarvis läheb, ning organism väljutab neid ükshaaval naise viljaka eluea jooksul. Sama lugu on kanadega.

Kanakasvatajad ei pea kukkesid pidama, kui nad ei taha tibusid saada, kuna kanad munevad niikuinii. Suurem osa poes müüdud munadest on viljastamata.

Müüt nr 2: munakollase söömine on ebatervislik

Ei ole. On tõsi, et munakollane sisaldab palju kolesterooli ja rasva. Nüüdisajal aga teavad teadlased, et kõrge kolesteroolisisaldusega toit ei pruugi tegelikult vere kolesteroolitaset tõsta ja et mitte igasugune rasv pole tingimata kurjast.

Munakollastes leidub ohtralt organismile vajalikke valke ja vitamiine ning need kuuluvad mitmete südamesõbralike soovituslike toiduvalikute juurde. Kui te pole ikka kindel, mida munakollaste menüüssehõlmamisest arvata, küsige nõu arstilt.

Müüt nr 3: „puurita“ kasvatatud kanad on õnnelikud

Ei ole. See on üks levinumaid müüte kanakasvatuse kohta. Termin „puurita kasvatatud“ (ingl cage-free) ei pruugi tegelikult tähendada, et kanad on olnud vabapidamisel ja saanud vabas õhus ringi siblida.

Suurem osa tööstuslikes kogustes mune tootvatest ettevõtetest peab kanu igal juhul väga väikestes latrites — sisuliselt lihtsalt suurtes puurides — hoolimata sellest, kas latrite sisse on paigaldatud traatpuurid või mitte.

Müüt nr 4: pruunid munad on valgetest tervislikumad

Ei ole. Kanamuna koore värvusel pole mitte mingisugust seost muna toiteväärtusega.

Muna gastronoomilist kvaliteeti mõjutavad ainult kaks tegurit: kana tervislik seisund ja tema toiduvalik.

Müüt nr 5: viljastatud mune on ohtlik toiduks tarvitada

Ei ole. Ühest küljest on levinud arvamus, et viljastatud munad on tervisele ohtlikud, samas müüvad mõned põllumehed neid isegi meelega, pidades neid hoopis tervislikumateks.

Kumbki väide ei vasta aga tõele. Viljastatud kanamuna ei sisalda reeglina mitte tibu, vaid pelgalt rakke, mis võivad kunagi tibuks areneda.

Taoliseid mune pole ohtlik toiduks tarvitada, ent neil pole ka kröömigi rohkem toiteväärtust kui viljastamata munadel.