Kui jaanuaris pugesid need telekasse vananenud brauseri kaudu, siis nüüd on viirusemaailm edasi arenenud. Nutiteleka võib nakatada ka nakatunud Androidiga nutitelefon, kirjutab AM.ee.

Trend Micro kirjutab, et kui meie erinevad seadmed kasutavad sama platvormi (näiteks Android), siis see teeb küll igapäevase elu lihtsamaks, kuid samas ka ohtlikumaks - kui viirus nakatab üht seadet, siis võib see edasi levida ka teistesse sama platvormiga seadmetesse.

Viirus nimega Flocker, mis tuli välja juba aasta tagasi, on pidevalt muutunud, et seda vähem avastataks, ja teisenenud selliseks, et nüüd nakatab ka muid seadmeid, näiteks nutitelereid.

Viimane, aprillis välja tulnud versioon esitleb end küberpolitsena, nõudes kasutajalt lunaraha kuritegude eest, mida tõenäoliselt pole tehtud. Piinlik lugu seisneb selles, et viirus ootab 30 minutit peale nakatumist ja esitab nõudmise suurel (teleri) ekraanil. Et telekat vaadata, tuleks justnagu maksta, mis on vale samm.

Huvitava lisana kontrollib viirus, kas tegu on Kasahstani, Aserbaidžaani, Bulgaaria, Georgia, Ungari, Ukraina, Venemaa, Armeenia või Valgevenega - kui on, siis viirus ei käivitu.

Viirus jõuab telekasse SMS-i või kahjuliku lingiga samas võrgus oleva nakatunud mobiiltelefoni kaudu.

Viirusest vabanemine pole niisama lihtne, sest telekatele veel antiviiruseid paigaldada enamasti ei saa. Trend Micro soovitab ühendada oma arvuti telekaga, käivitada ADB shell´i ja tippida käsureale “PM clear %pkg%”.

Ainuke viis telekat viiruse eest kaitsta on Trend Micro soovitusel paigaldada antiviirus oma teistesse mobiilsetesse seadmetesse - tahvlitesse ja nutitelefonidesse. Nutiteler on esialgu veel üsna kaitsetu.