Seekord tegid seda hiinlased. Uus võimsaim superarvuti on nende Sunway TaihuLight ja see paha poiss väänab arvutusjõudlust välja 99 petaflopi jagu. Tarkvara on muidugi Linuxi-põhine.

Ka eelmine rekordihoidja on Hiinas oma, aga pakub ligi kolm korda vähem petafloppe. Tianha-2 nimeline elukas sisaldab neid 33,85.

Saidi TOP500 andmetel oli hiinlastel esialgu plaan Tianha-2-le värskendus teha ning ramm Inteli Xeon Phi protsessorite toel 100 petaflopini ajada.

Paraku kehtestas USA möödunud aastal Hiinale embargo, nii et hiinlased pidid omade jõududega hakkama saama. See kannustas neid ka protsessoreid arendama ja tulemuseks järjekordne esikoht, seekord pika edumaaga.

USA toodang on võimsaimate superarvutite pingereas nüüd alles kolmas, alles Sunway TaihuLighti (99 petafloppi) ja Tianha-2 (33,85) järel. Selle nimi on Titan, rammuga ligi 17,6 petafloppi.

Hiinlased on superarvutite jõudlus-pingerea esikohal juba seitsmendat aastat järjest (pingerida koostatakse kord aastas). Seekord toimus see aga esmakordselt ilma ameeriklaste abita riistvara osas.