Kõmu põhjal pidi Apple seekord puhtalt tarkvarale keskenduma – Siri, Apple Music, Mac-arvutite ja iNutiseadmete opsüsteemid. Kevadel uus iPhone juba saabus, järgmist/järgmisi polevat mõtet enne sügist oodata...

Nädalake enne WWDC-d suutis meid üritusega seoses üllatada hoopis Apple'i vana rivaal Microsoft, mis teatas, et korraldab osalejatele ise nn järelpeo, kus räägib samuti Apple'i nutiseadmete opsüsteemist.

MS on toonud iOS-ile juba ridamisi rakendusi – esirinnas Office, Skype ja Bing – nii et võib oodata, et neil on midagi uut ja põrutavat varuks.

Aga esmalt avakõne juurde. Apple'i tippjuht Tim Cook tuleb lavale ja alustab Orlando massitulistamise meenutamisega.

Foto: REUTERS

Ja... hakkabki infot pudenema, rekordid ja saavutused kõigepealt, nagu ikka.

* 27. WWDC üritus,5000+ osalejat kokku 74 riigist, neist 72% esimest korda kohal; kokku 13 miljonit registreerunud arendajat;

* Apple'i e-pood App Store alustas tegevust kaheksa aasta eest, seal on nüüd ümmarguselt kaks miljonit äppi;

* Apple võtab 30% müügirahast endale, kuid äpiloojad on teeninud juba 50 miljardit dollarit!

Apple Watch ja selle opsüsteem watchOS

Kevin Lynch tutvustab Apple'i nutikella opsüsteemi watchOS järgmist suurt väljalaset. watchOS 3.0 sisaldab tõesti palju uut.

Esiteks teeb see kella mitmel viisil kiiremaks, näiteks hoiab kasutaja lemmikäpid mälus, värskendab neid taustal ja kasutab uut kiirkäivitust (instant launch).

Aeglaselt käivituvad rakendused on Apple Watchi puhul tõesti suur miinus olnud, nii et vaatajad on rahul ja reageerivad tuliselt.

On ka muid kasulikke uuendusi. Kella koduekraanil saab nüüd näpuga üles viibates Control Centeri avada, nagu iPhone'il.

Lisanduvad nutikad vastused ja võimalus vastuseks scribble'ida – kindlad ekraaniviiped tõlgitakse kindlateks tekstvastusteks.

Ja parempoolset nuppu all hoides saab hakata hädakõnesid tegema! Watch võib siis eelmääratud kontaktisikutele näidata su asukoha kaardil. Väga kasulik, kui sattud hätta võõras paigas. Näiteks võõral maal, kus ei tea üldist hädaabinumbrit.

Lisaks saab hakata Apple Watchiga salvestatud activity't teistega jagama, et võrrelda ja sõprade kallal norida (nali). Lisatud on ka spetsiaalsed activity ring'id ratastoolis inimestele!

Eraldi tutvustatakse uut äppi Breathe (Hinga), mis õpetab end stressiolukorras õigesti hingamise teel rahustama. Ilmselt kulub ära... Sessiooni lõpus näed muide südame löögikiirust ja kui kaua vaeva nägid.

Apple TV

Eddie Cue jätkab digiboks/mängukonsooli Apple TV tutvustamisega.

Oh üllatust: TV tulevik seisnevat äppides! Ilmselt on mõeldud televiisoreid üldisemalt, mitte ainult kõnealust seadet. Opsüsteemile tvOS on loodud igatahes juba 1300 videokanalit ja 6000 äppi.

Apple TV puldi uus äpp laseb puuteekraani abil menüüdes liikuda, loeb klaviatuurilt tipitut, kasutab mängudes ka kiirendusmõõturit ja laseb Sirit käsutada. Ja Siri õpib isegi YouTube'ist otsida.

Suur aplaus tõuseb sellise uuenduse peale nagu Single Sign-on. See võimaldab ühe hoobiga mitmesse eri äppi sisse logida. Jee!

Ja kui sobiv äpp iPhone'i või iPadi alla laadida, siis saabub see kohe Apple TV-sse ka!

Arendajad saavad siinkirjeldatud uuendustele ligi kohe, tavakasutajad alles sügisel.

Mac-arvutite opsüsteem

Ja ongi nagu kõmutatud. Mac-arvutite opsüsteem, algse nimega Mac OS X ja hiljem OS X saab uueks nimeks Mac OS. Selle uus suur väljalase on Sierra.

Põhiuuendus on Continuity ehk tegevusi saab jätkata/jagada mitme Apple'i seadme vahel. Saad näiteks:

* parooli asemel Apple Watchiga Mac-arvutisse sisse logida

* ühes seadmes midagi kopeerida ja selle teise kleepida

* Mac-arvuti töölauda iCloud Drive'i abil mitmes seadmes näha, isegi oma iPhone'is!

Macile lisandub ka pilt-pildis-režiim.

Apple Pay mobiilimaksed

Apple uhkustas märtsis, et nende mobiilimaksel Apple Pay on juba 12 miljonit kasutajat.

See arv võib peagi hakata kasvama, sest lahendus kolib ka veebi. Saidil võib olla vastava nupp, millele vajutades saabki Watchi või iPhone'iga makse sooritada.

Siri

Muidugi muutub aina oskuslikumaks ka digiabiline Siri. Ta võib senisest rohkem su häälkäskluse peale äppe juhtida ("käivita laulunimekiri" vms), veebiotsinguid teha ning Continuity abil isegi tulemusi näiteks avatud dokumenti lohistada.

Arendajatele on eriti mokkamööda, et hiljutine kõmu osutus tõeks: Sirit saavad hakata kasutama ka nemad oma äppides. Apple ei hoia abilist enam ainult endale.

Esitlus näitab Sirit kasutaja juttu kuulamas ja Snapchatti kirjutamas, RunKeeperis treeningut pausimas ja jätkamas, Pinterestis fotootsinguid sooritamas, ekraaniklaviatuurile soovitusi pakkumas jm.

iOS 10

Nutiseadmete opsüsteemi uus suur väljalase. 1 näitab seal, et kasutaja rahulolu on number 1! Tore.

Lukuekraan saab uue välimuse. 3D Touch töötab edaspidi lukuekraanil ja teiste tootjate äppides. Näiteks vajutad Uberi teavitusele ja saad infot, et kui ruttu autojuht saabuma peaks. Control Centeris teeb aga pinna teavitustest puhtaks.

3D Touch saab üldse kõvasti pisikesi töid juurde. Lukuekraanil paremale viibates avab kaameraäpi, jm.

Photos

Apple ja selle tehisintellekt(id) tahavad ka su fotokogu kallal käia ja seal korda luua. Nii telefonis kui ka arvutis.

Tarkvara võib su pildid kaardile asetada, nägusid ja objekte ära tunda, mitmel viisil kogumikke luua (näiteks ainult pildid pereliikmetega!).

Photos võib sinna talletatud sisu põhjal luua pildi- ja videoribasid, mida kasutaja saab natuke tuunida, näiteks paluda lisada eepilisust või tõsidust. See on juba tõesti päris arenenud tehisintellekti teema.

Kokkuvõttes viib see kõik Google Photosi pakutava uuele tasemele, nagu üritusel viibijad muljetavad.

Apple Maps

Maps muutub iOS 10 koosseisus proaktiivsemaks. Alt üles viibates näed soovitusi näiteks marsruudi valimiseks või restoranide valimiseks.

Kui sul on CarPlay, võtab käik-käigult navigeerimine auto keskkonsooli üle. Eeldatavasti siis, kui ikka lubad.

Maps avaneb ka teistele äpiloojatele. See tähendab, et saad ilma Mapsist lahkumata näiteks Uberi auto tellida, selle saabumisaega vaadata ja kohe ka sõidu eest maksta.

Apple Music

Uuendus: kui äpp avada, näed esmalt Libraryt. Ja seal on uus sektsioon allalaaditud sisu näitamiseks, samuti hiljuti lisatu näitamiseks.

For You: Apple Music tahab sulle iga päev uusi muusikanimekirju pakkuda. Ja siin on samuti hiljuti lisatu sektsioon.

Apple Radio

Toimib nüüd juba sajas riigis. Beats1 on seega maailma enim kuulatumate raadiojaamade sekka hiilimas.

News

Põhiuudis: rohkem väljaandeid kui enne. 2000 väljaannet, enam kui 60 mln igakuist kasutajat. News saab uuendatud välimuse ja tellimuste esitamise võimaluse. Tellid näiteks Wall Street Journali ja saad seda lugeda siin.

HomeKit

Tarkvara koduseadmete ühendamiseks internetti ja omavahel. Saab oma äpi, millega paljusid asju ühest kohast juhtida. HomeKit on nüüd ka Control Centeri osa, mis teeb haldamise tõesti mugavamaks.

Eriti lahe uuendus: vaadata koju paigutatud kaamerast live-voogu oma nutiseadme lukuekraanilt! Muidugi peab selleks teatud kauguses viibima, mitte ükstapuha kus maailmas.

See osa, mille pärast kunagi telefone üldse osteti

Häälsõnumitest saab lasta tarkvaral teksti koostada, et seda lugeda.

VoIP- ehk internetikõnede-äppide info lisandub lukuekraanile, hiljutiste kõnede nimekirja, lemmikute hulka.

Messages

Lahe uuendus: kui sõnumdamise keskel kaameraäpi avad, võid näha live-voogu sellest, mida objektiiv "vaatab".

Emoji'd muutuvad kuni kolm korda suuremaks. Ja tarkvara hakkab neid tippijale soovitama tavasõnade asemel (oeh...).

Oma tunnete rõhutamiseks saab ekraanile tuua erineva suurusega mulliefektid.

Ja käsitsi kirjutatud teksti ja tulevärki saab ekraanile laiali lasta – et oleks, tead, efektsem. Need täidavad ajutiselt kogu ekraani.

Facebooki Messengeris saab hakata vestluses lisama teksti ka otse fotode peale.

Messages on nüüd samuti võõrastele äpitootjatele valla, et nad sellele uusi lahedaid kasutusvõimalusi mõtleksid. Mis tähendab muidugi võimalust nüüd ka sõnumite vahendusel meile soovitusi ja reklaami jagama ja asju müüma hakata. Kus Microsoft ja Google ja Facebook oma bot'tidega ees, sealt ei saa ju ka Apple puududa.

Lõpuks

Lõpuosas läks tempo kohati nii kiireks, et kajastajad oigasid ja enam ei püüdnud kõike täpselt edasi anda. Kuulsime siiski muuhulgas võimalusest Live-fotosid redigeerida ning sellest, kui tore on programmeerimiskeel Swift, mille abil saab Apple'i seadmetele tarkvara luua.

Swift on alates möödunud detsembrist avatud lähtekoodiga ja Apple laseb sellega tutvumiseks välja mängulise äpi Swift Playgrounds. Sellest võib saada sinu esimene programmeerimiskeel, kui sa veel ei oska, lubab Tim Cook lahkelt.

Arendajad saavad Swift PlayGroundsi juba proovida, tavainimesed oodaku sügiseni, kui iOS 10 ilmub. Äpp saab olema tasuta.

Artikkel on täiendamisel kuni avakõne lõpuni!