Piibelliku veini jahil: teadlased selgitasid välja, kuidas sellist toota
Esmalt kavatsetakse välja selgitada tänapäeval Iisraelis kasvavate viinamarjade DNA, et seda seejärel vanal ajal veini tootmiseks kasutatud viinamarjade seemnete DNAga võrrelda, vahendab ajakiri Imeline Ajalugu.
Vein kavatsetakse valmistada Jeruusalemmas ja Süüria lähedal Kinnereti järve ümbruses kasvavast 30 viinamarjasordist. Teadlased loodavad, et nad saavad DNAd kasutada uute viinamarjavõrsete aretamiseks.
Juba praegu on neil kokkulepe veinitootjaga, kes on nõus hakkama valget veini valmistama viinamarjasordist, mis kasvas 220. aastal pKr.
Vaid 20 sorti sobivad
Nüüdisaja Iisraelis leidub ühtekokku 120 viinamarjasorti, millest 70 on pärit umbes Jeesuse ajast.
70st nn piibellikust sordist tulevad vaid 50 vanalt maalt. Nende 50 seast selgitasid teadlased välja 20 sorti, mis sobivad nn piibliveini tootmiseks.