Aga mis täpselt teada, seda uurime lähemalt.

Esiteks

Microsoft müüb osa Nokialt ostetud mobiiliärist maha, mille eest 2013. a kokku 5,44 miljardit eurot maksis.

Selle osa müüb ära, mida saab nimetada Nokia vanaks mobiiliäriks. Mis tähendab nuputelefone, nendega seotud patente ja vabrikut Vietnamis – kõik toodavad ka endiselt raha.

Uued omanikud on FIH Mobile ja HMD Global, mis maksavad Microsoftile kokku ümmarguselt 310 miljonit eurot.

Teiseks

Nokia nutiseadmed ilmuvad taas turule. Neid hakkavad väljastama FIH ja HMD, opsüsteem on Android. Konkreetseid tooteid ega plaane hetkel avaliku infona teada pole.

Mäletatavasti läks mõne aja eest Hiinas edukalt kaubaks Nokia Androidi tahvel N1, mis pidi ka läänes müügile jõudma, aga seni pole küll jõudnud. Praeguste uudiste valguses ilmselt ei maksa enam oodata ka, tulekul on juba uus kraam.

Kolmandaks

Mida Microsoft edasi teeb? Opsüsteemi Windows 10 Mobile elutsükkel lõpeb ametlikult 2018. a jaanuaris, aga firma teeb nutiseadmeid ilmselt ikka edasi.

Nende uus fookus võib olla üsna soojalt vastu võetud Surface'i seeria, näiteks selle seeria telefonist kõmutatakse juba ammu.

Lähemalt FIH-i ja HMD kohta

FIH Mobile on Foxconni tütarfirma, mille vabrikud toodavadki tegelikult suure osa üldtuntud elektroonikaseadmetest, mida üldse globaalselt osta saab. Alates iPhone'ist kuni PlayStationini.

HMD Global on uus Soome firma, mille asutas tänavu Arto Nummela, kes on pikalt täitnud juhtivameteid nii Nokias kui ka hiljem Microsoftis.

HMD/FIH toodavad Nokia Androidi seadmeid järgmised kümne aastat. Nad investeerivad lähima kolme aasta jooksul tootearendusse ca 450 miljonit eurot, mis tuleb investoritelt ja Nokia vanast mobiiliärist.

Algupärane Nokia (firma) sekkub väidetavalt üsna vähe. Põhimõtteliselt on neil aga õigus kaasa rääkida HMD juhtkonna otsustes ja milline Nokia bränd tulevikus olema peaks.

FIH kaasa ei räägi, ainult toodab ja valmistab.

Vot selline lugu. Kuhu see kõik viib, ei tea. Tarbija ilmselt võidab – saab uusi Nokia nutiseadmeid, Nokia näol ka uue põneva Androidi seadmete tootja. Ja Microsoftilt ehk ka mõne uue põneva nutiseadme, mis küll enam Nokiaga ei seostu.