NASA reaktiivuuringute laboratooriumi JPL lennujuhtijate ja orbiidiseire-ekspertide osutusel ei ole kosmosesond Cassini oma orbiidil ümber Saturni kogenud mingisuguseid seletamatuid muudatusi.

Viimasel ajal on mitmed uudistekanalid väitnud, et väidetavat anomaaliat Cassini orbiidis võiks selgitada meie Päikesesüsteemis Neptuuni orbiidi taga tiirleva hüpoteetilise massiivse planeedi gravitatsioonilise külgetõmbega. Ehkki ei saa välistada, et oletatava lisaplaneedi olemasolu leiab kunagi kinnitust mõnel muul viisil, pole Cassini lennu navigaatorid täheldanud mingisuguseid seletamatuid kõrvalekaldeid sondi orbiidis pärast seda, kui seadeldis 2004. aastal Saturnini jõudis.

„Maast kümme korda massiivsem, Neptuuni orbiidi tagune avastamata planeet mõjutaks Saturni, aga mitte Cassini orbiiti,“ märkis JPL-i planetoloog William Folkner, kelle ülesandeks on NASA täppissondide juhtimiseks kasutatava planetaarse orbitaalinfo analüüsimine. „Kui planeet paikneks Päikesele piisavalt lähedal, võiks see tekitada signatuuri mõõtmisandmetesse, mida Cassini Saturni orbiidil viibides kogunud on. Aastatel 2004–2016 Cassini kogutud andmete hulgas sellist seletamatut signatuuri mõõtmismürast kõrgemal tasemel aga ei esine.“

Hiljuti ilmunud uurimus prognoosib, et kui Cassini asukohaandmed oleksid olemas aastani 2020, võiks nende abil välja selgitada pika Päikese-orbiidiga uue planeedi „kõige tõenäolisema“ asukoha. Cassini missioon saab aga läbi juba 2017. aasta lõpul, mil sond, millel lennu jätkamiseks enam kütust ei piisa, alla Saturni atmosfääri langeb.

„Ehkki meil oleks hea meel, kui Cassini saaks olla abiks Päikesesüsteemis uue planeedi tuvastamise juures, ei tähelda me selle orbiidis mingisuguseid kõikumisi, mida poleks võimalik selgitada olemasolevate mudelitega,“ nentis Cassini projektijuht JPL-is Earl Maize.

Cassini-Huygensi missioon on NASA, Euroopa kosmoseagentuuri ESA ja Itaalia kosmoseagentuuri ühisprojekt. Pasadenas California tehnoloogiainstituudi juures tegutsev JPL juhib missiooni Washingtonis tegutseva NASA teadusmissioonide direktoraadi korraldusel.