Kera leiti Zavidovici linna lähistelt metsast. Selle raadius jääb pisut alla pooleteise meetri ning sel on „erakordselt kõrge“ rauasisaldus. Dr. Osmanagici meelest tõendab kera, et sealkandis elas enam kui 1500 aastat tagasi mingi kõrge arengutasemega tänaseks kadunud tsivilisatsioon. Teadusliku ajalookäsitluse järgi kuulus see ala tollal Bütsantsi impeeriumile.
Kerasid olla varem metsas rohkemgi olnud. Paljud neist hävitati 70ndail, kui rahva seast liikus kõlakas, et kerad sisaldavad kulda.

Osmanagicit on, nagu Telegraph kirjutab, hüütud ka „Bosnia Indiana Jonesiks“. Aastal 2005 väitis ta, et Bosnias Visoko orus asuvate küngaste kohal paiknesid kunagi iidsed püramiidid, mis olid ühenduses maa-aluste tunnelitega. Ehkki Bosnia valitsus eraldas uurimistöödeks orus raha, nimetasid Osmanagici välismaised kolleegid juttu püramiididest „täielikuks absurdiks."

Mis aga uut avastust, metsast leitud kera puudutab, siis selle kohta ütlevad mõned teadlased, et hoolimata kujust ei pruugi see üldse inimese tehtud ollagi. Mandy Edwards Manchesteri ülikoolist ütleb, et ümmargune kivikera võib olla konkretsioon. Konkretsiooniks nimetatakse enam-vähem ümmargusi kehi, mis tekivad liivadesse, savidesse ja muldadesse diageneesi käigus. Diagenees omakorda on lihtsustatult öelduna protsess, milles setetest saavad settekivimid.