Selleks, et teha nutiseadme kasutuselevõttu uutele kasutajatele lihtsamaks, vaatame üheskoos üle need sammud, mis nutiseadme kasutama hakkamisel teha tuleb, kirjutab Digitark.ee.

Puuteekraan

Nuputelefonilt nutitelefonile üle minnes on üheks suureks muudatuseks puuteekraanile üleminek. Enamik nutitelefone on puuteekraaniga. See tähendab, et neid saab juhtida ekraani näpuga puudutades.

On küll mõned üksikud erandid nagu LG Wine Smart, kus ekraan on puutetundlik ja klaviatuur on tavanuppudega, kuid laiemas plaanis tundub küll, et puuteekraan on tulnud selleks, et jääda.

Tavalisi nuppe on nutitelefonidel vähe. Enamikul nutitelefonidel piisab vaid viiest-kuuest tavanupust. Vaja on sisse/välja lülitamise, helitugevuse muutmise ja kodunuppu.

Apple‘i telefonidele on lisatud veel eraldi nupp telefoni hääletusse režiimi panemiseks. Paljudel Androidi telefonidel on kodunupu kõrval eraldi veel “Back” ja “Recents” nupud. “Back” liigub menüüs ühe võrra tagasi ja “Recents” avab hiljuti kasutuses olnud rakenduste otsevaliku.

Puuteekraani karta ei tasu. Praegu müügil olevatel telefonidel on puutetundlikkus piisavalt hea ja vajadusel ei jää ükski nupp muljumata.

Talviseks kasutamiseks on müügil vastavad nutikindad, mis lasevad puuteekraanil ka kinnastega toimetada. Ladusaks kasutamiseks tuleks lihtsalt jälgida seda, mis nuppe telefon parasjagu kuvab ja lugeda kirja, mis nuppudel kuvatud on.

SIM-kaart

Kui kasutad endiselt nuppudega telefoni ja sa ei ole SIM-kaarti viimase aasta-kahe jooksul vahetanud, tuleb nutitelefonile üle minnes teha ilmselt ka SIM-kaardi vahetus.

Uued nutitelefonid kasutavad micro- ja nano-SIM kaarte, mis on varasemalt levinud mini SIM-kaardist mõõtmetelt väiksemad.

Uue SIM-kaardi saad oma mobiilsideoperaatori käest. Telefoni number jääb loomulikult samaks, aga SIM-kaardi vahetamine toob kaasa tavaliselt ka väikese teenustasu.

SIM-kaarti vahetades on õige hetk otsustada, kas sooviksid tulevikus hakata kasutama Mobiil-ID teenuse mugavusi.

Kontaktid

Kui uus telefon on juba käeulatuses, võib tekkida selline mõte, et vana telefoni pole enam millekski vaja.

Aga enne kui jõuad vanast telefonist vabaneda, oleks mõistlik sellest aastate jooksul kogutud kontaktid uude telefoni üle tõsta.

Nutitelefoni puhul on siin abiks kõikvõimalikud internetipõhised teenused (pilveteenused) ja vastavad rakendused. Tavalise nuputelefoni puhul on üks hea nipp, mis aitab sul kontaktid suurema vaevata uude telefoni ümber tõsta. Eelduseks on ainult, et neid ei ole rohkem kui 500.

See nipp:

* Enne vana SIM-kaardi nuputelefonist väljavõtmist mine korraks sealsesse telefoniraamatusse.

* Otsi üles seaded ning vali kontaktide kopeerimine SIM-kaardilt telefoni mällu. Nüüd on kõik sinu vanas telefonis olnud nimed ilusasti vana telefoni mälus.

*Kui uude telefoni on vaja uut SIM-kaarti, siis nüüd on õige aeg lülitada korraks vana telefon kinni ning sisestada sinna uus SIM-kaart.

* Enamik uusi kaarte on “kolm ühes” suuruses ehk ära enne väiksemaid SIM-kaardi mõõte välja murra, kui oled korraks vanasse telefoni uue kaardi sisestanud.

* Uue SIM-iga käivita telefon ning vali telefoniraamatust seadete alt “kopeeri kontaktid SIM-kaardile”. Nii saad kontaktid SIM-kaardile.

* Nüüd võid vajalikus mõõdus kaardi välja murda ning sisestada uude telefoni. Enamik telefone kuvab kohe SIM-kontakte.

* Need, mis kohe nimesid ei kuva, hakkavad nimesid näitama siis, kui oled seadete alt SIM-kontaktid telefoni mällu importinud.

Helistamine ja sõnumid

Kui vana telefoni kontaktid on uude nutitelefoni üle kantud, on õige aeg rääkida helistamisest. Siin ei ole suuri muudatusi toimunud ja põhiline kasutusloogika on sama nagu mobiiltelefonidel.

Kõne alustamiseks on vaja valida number ning alustada kõnet rohelise helistamisnupuga. Lihtsam ja mugavam on kõnet alustada telefoniraamatust kontaktide alt. Sinna saad ise vajadusel kontakte salvestada.

Kõnede vastuvõtmine toimib erinevatel telefonidel veidi erinevalt. Enamasti annab sissetulevast kõnest märku ekraanile ilmuv roheline kõne vastuvõtmise nupp. Ekraanile ilmuvad märgised annavad märku, kuhu suunas peaks näpuga lohistama, et kõnet vastu võtta või katkestada.

Sõnumite saatmine on nutitelefonis hea ja kiire viis info edastamiseks. Lisaks tavalisele SMS-ile on palju erinevaid rakendusi, mis võimaldavad saata tasuta internetipõhiseid sõnumeid, täpselt nagu SMS-e.

Popimad neist on Facebook Messenger, Viber ja Skype. Kui soovid, et sõnumit trükkides oleks klaviatuur suurem, siis keera lihtsalt oma nutitelefon külili. Nii jääb klaviatuuri jaoks rohkem ruumi ja on mugavam trükkida.

Ekraanilukk ja lukukoodid

Vahet ei ole, kas telefon on nuppudega või puutetundlik. Kogemata tehtud kõned ja enese teadmata saadetud sõnumid võivad tekitada ebameeldivaid olukordi ja oodatust suuremaid arveid.

Selle vältimiseks kasutatakse nuppudega telefonidel klaviatuurilukku ning puuteekraaniga telefonidel ekraanilukku.

Uut nutiseadet kasutama hakates vaata kindlasti järele, kuidas saad sel ekraaniluku aktiveerida ja maha võtta. Enamasti aktiveerub ekraanilukk siis, kui muljud korraks telefoni sisse ja välja lülitamise nuppu. Toome kohe näite ka.

Apple`i telefonidel piisab ekraani aktiveerimiseks sellest, kui muljud korraks telefoni sisse-välja lülitamise nuppu või ümmargust “Home” ehk “kodu” nuppu ning libistad näppu ekraani vastas hoides telefoni vasakust servast paremasse serva.

Androidi maailmas on ekraaniluku mahavõtmine niisama lihtne. Lukku läinud ekraani saad avada, muljudes korraks sisse-välja lülitamise nuppu või “Home” nuppu (keskel telefoni ekraani all).

Peale seda tuleb lohistada näpuga ekraanil alt üles või vasakult paremale (olenevalt telefonimudelist). Jälgi abiinfot, mida telefon ekraanil kuvab.

Esialgu telefoni alles lähemalt tundma õppides piisab tavalisest ekraanilukust, edaspidi aga on soovitav ekraanilukk kaitsta PIN-koodi või parooliga! Nii on sinu nutiseadmes olevad andmed kõrvaliste isikute eest kaitstud.

Androidi seadmetes on lisaks PIN-koodile ja paroolile võimalik ekraanilukk kaitsta mustrilise koodiga. Nii tuleb ekraani avamiseks õiges järjekorras läbi lohistada ekraanil asuvad punktid.

Mustri kasutamisel on oht, et liiga kerge kujundi võib lihtsa vaevaga ära arvata. Tihti jätavad näpud ekraanile pikad mustri avamisest tulenevad lohistusjäljed. Seepärast on PIN-kood ja parool nutiseadmele parem kaitse.

NB! Parematel nutitelefonidel on olemas sõrmejäljelugeja. Selle abil on väga mugav kaitstud ekraanilukku maha võtta.

Kui oled eelnevalt seadistanud telefoni oma näpujälge ära tundma, piisab kaitstud ekraaniluku mahavõtmiseks vaid korraks näpu näpujäljelugejale asetamisest.

Oleme nüüd koos teinud esimesed viis sammu nutimaailma poole. Loe kindlasti ka peatselt ilmuvat jätkupostitust, kus tuleb juttu tuleb interneti ja äppide kasutamisest nutiseadmes. Tutvume rakenduste poega ning vaatame, milleks on vajalikud seadmeuuendused.