Idee tundub ogar, aga teadlased on täie tõsidusega arvutisimulatsioonid käima lükanud ja uurinud, kui palju vett tuleks ookeanist Antarktikasse viia ning kui palju selline lahendus ressursse nõuaks. Ehk siis – on see üldse võimalik ja kui on, siis millistel tingimustel?

Citylab.com vahendab: uurijad Saksamaalt ja USA-st alustasid eeldusest, et maailmamere tase tõuseb aastaks 2100 umbes 120 sentimeetri võrra. Merevesi tuleks Antarktikas toimetada rannikust vähemalt 700 kilomeetri kaugusele sisemaale, et uued ja väga rasked jäälehed tagasi ookeani ei libiseks.

Arvutuste järgi kuluks Antarktikasse vee pumpamise peale kümnendik terve planeedi aastasest energiatoodangust. Antarktika jääkilp on kohati nelja kilomeetri kõrgune ja sellise veehulga nii kõrgele pumpamine nõuab tohutud kulutusi. Samas on Antarktika ka väga tuuline manner, mis tähendab, et põhimõtteliselt võiks vajamineva energia saada tuulegeneraatorite abiga. Selleks tuleks mandrile ehitada umbes 850 000 tuuleenergiajaama.

Anders Levermann Columbia Ülikoolist võtab uuringutulemused kokku konstateerides, et maailmamere tõus on nii tõsine, et ilmselt ei ole mitte mingi insenerilahendusega võimalik seda leevendada. „Isegi siis, kui vee kogumise ja mahavalamise plaan oleks teostatav, ostaksime me sellega ainult aega juurde,“ nendib ta lisades, et kui Suur Pumpamistöö ühel päeval lõpetada, tõstab Antarktikast eralduv jää mere taseme kõrgele tagasi.