Fantastiline substants võimaldab hapnikku ka kontrollitult ja vajaduse järgi vabastada, nii et vaid paar terakest võiksid välja vahetada akvalangistide kohmakad suruõhuballoonid.

Uue aine tähtsaimaks komponendiks on erilisse disainitud orgaanilisse molekuli seotud element koobalt. Standardolekus — ning sõltuvalt saadaoleva hapniku kogusest, keskkonna temperatuurist ja rõhust — võtab keskkonnast hapniku endasse imemine materjalil aega mõne sekundi kuni paar päeva.

„Uue materjali juures on oluline asjaolu, et ehkki see imab hapnikku nn selektiivse kemosorptiivse protsessi e keemilise neeldumise vahendusel, ei reageeri see hapnikuga pöördumatult,“ selgitas Lõuna-Taani ülikooli professor Christine McKenzie. „Materjal on ühest küljest andur ja teisalt hapnikumahuti, omamoodi tahke tehis-hemoglobiin, mida saame kasutada hapniku sidumiseks, talletamiseks ja teisaldamiseks.“

Materjali struktuuri muutmine võimaldab hapnikku siduda ja vallandada eri kiirustel. Nii on selle abil võimalik reguleerida kütuseelementide hapnikuvaru või valmistada näiteks kihilisi maske, mis pakuvad kandjale puhast hapnikku otse õhust, vajaduseta muude abivahendite järele.

Mis veelgi huvitavam — uudse materjali põhjal võib olla võimalik valmistada seade, mis imaks hapnikku otse veest ja lubaks sukeldujail pikka aega ilma kobakate õhupaakideta vee all viibida.