Tele2 tootedirektor Katrin Aron jagab soovitusi, kuidas nutiseadmes oma privaatsust kaitsta.

“Ilma ekraanilukuta nutitelefonis saab lihtsa vaevaga lugeda privaatseid e-kirju, vaadata fotodelt, kus ja millal selle omanik on käinud, logida sotsiaalvõrgustikesse ning mõistagi ka suuri arveid tekitada."

Eestlaste teadlikkus nutiturvalisuse osas Aroni sõnul paraku küllaltki madal ning seetõttu ei osata ohtudest rääkida ka lastele, kes järjest nooremas eas nutitelefoni omanikuks saavad.

„Näiteks selgus Emori läbi viidud üleriigilisest nutiseadmete kasutajate turvateadlikkuse uuringust, et seitsmel lapsel kümnest lubatakse seadet kasutada piiramatult, ja kolmandik lastest ei tea, mida nad peaksid tegema oma nutiseadme ja sellesse sisestatud andmete kaitseks,“ ütles Aron.

Siit kuus nõuannet, mida tasuks kõigil teada:

1) Kasuta alati ekraanilukku, olgu selleks salajane number, ekraanile joonistatav muster või sõrmejälg.


Ilma paroolita on kogu telefonis leiduv isiklik info kõigile kättesaadav ning telefoni varguse korral võib see kaasa tuua nii rahalist kahju kui ka isikuandmete varguse.

2) Laadi rakendusi seadmetootja ametlikust poest. Ära lae nutitelefoni tundmatuid mänge ega manuseid, mille sisus sa kindel pole.

Nii võid alla laadida viiruseid, millega võimaldad ligipääsu näiteks oma pangaandmetele või isiklikele fotodele. Turvaline on äpid alla laadida vastavalt platvormile kas Google Play’st, App Store’ist või Windows Store’ist.

3) Võta kasutusele mobiil-ID. Erinevatesse teeninduskeskkondadesse sisselogimiseks ja digiallkirja andmiseks on mobiil-ID nutiseadmes kõige mugavam, töökindlam ja turvalisem vahend.

4) Kaitse telefoni varguse eest. Kui telefon on kadunud või varastatud, on selle leidmiseks võimalik kasutada erinevate rakenduste abi.

Näiteks Apple'i seadme puhul tuleks kasutada rakendust Find My iPhone, mille abil saab seadet positsioneerida ja vajadusel kõik andmed kustutada.

Windows Phone’is on selline funktsioon juba menüüs olemas ning see on vaid tarvis seadete alt aktiveerida.

Androidi platvormil näitab rakendus Prey Anti-Theft nii telefoni asukohta kui ka ühendatud WiFi võrgu nime. Lisaks saab sellega telefonikasutajast salaja pilti teha.

5) Hoia telefoni energiatarbimine kontrolli all ja kasuta viirusetõrjet. Kui seadme mälus on vaba ruum järsult vähenenud, telefon töötab tavalisest aeglasemalt või tuleb ette kõnekatkestusi, võib telefon olla nakatunud viirusega.

Viiruste avastamiseks kontrolli, kas mõni sinu nutitelefoni rakendus kasutab kahtlaselt palju internetti.

Äpp nimega GSam Battery Monitor aitab Android telefonides tuvastada, millised rakendused kulutavad enim energiat.

iPhone’i kasutajad saavad säte all leiduvast Battery menüüpunktist kontrollida, millised äpid on viimase 24 tunni või seitsme päeva jooksul kasutanud enim akut.

Kui sa pole neid rakendusi viimasel ajal palju kasutanud, võivad need olla nakatunud viirusega.

6) Õpeta lapsele nutiturvalisuse põhitõdesid.

Lisaks eelnevatele nõuannetele tuleks pere pisimatele telefoniomanikele selgitada, et enda seadet ei tohi kunagi anda teistele kasutamiseks ega sisestada ligipääsuparoole nii, et kõrvalseisjatel on võimalik neid näha ja meelde jätta.