Tegelikkus on aga pisut keerulisem ning nõuab väikest eellugu ja selgitust, kirjutab Digitest.ee.

Paljude Androidiomanike jaoks tähendab iPhone’i ostmine usuküsimust, sest pakuvad ju Androidiga telefonid sama raha eest palju vingemat raudvara. Kohe mitmekordselt vingemat.

Piisab kui kasvõi mõelda, et enamik androidimaailma tippudest kasutavad kaheksatuumalisi protsessoreid, kui Apple viimane pesamuna on varustatud vaid kahetuumalisega.

Sellise loogika järgi otsustades peaks iPhone’i ostja olema ju puhta ajupestud loll, kui eelistab kõiki neid vilesid ja kellasid üleshaibitud kaubamärgile.

Reaalsus on aga siiski pisut teine. Miskipärast saavutavad iPhone'i nutitelefonid oma n-ö lahjast rauast hoolimata testides oma Androididest eakaaslastega samaväärseid või isegi paremaid tulemusi.

Rääkimata sellest, et kasutajarahulolu poolest on just õunaga telefonid teistele suguvendadele pika puuga ära teinud.

Allpool püüan lühidalt lahti seletada, mis on mind sundinud juba viiendat korda oma iPhone’i uuema mudeli vastu vahetama, ning mida head on leida iPhone 6s Plusi juures.

Välimus

Põhimõtteliselt on iPhone’id oma maitseka välimuse ja kõrgeima koostekvaliteedi poolest alati olnud teistele nutifonidele eeskujuks. Erand pole ka iPhone 6s Plus, mille väliskuju on äravahetamiseni sarnane eelmise iPhone'i mudeliga.

Üllataval kombel pole õhuke ja ümarate servadega korpus käes hoides põrmugi libe, ega püüa sõrmede vahelt minema lipsata nagu näiteks Samsung Galaxy S6 edge+. iPhone’i korpuse matt alumiiniumpind on lihtsalt piisavalt libisemiskindel.

Telefoni korpus on traditsiooniliselt varustud viie füüsilise nupuga. iPhone’il on ajalooliselt üks füüsiline nupp rohkem kui enamikel Androididest – spetsiaalne lüliti, millest saab heli sisse või välja lülitada.

Kuigi mulle üldiselt meeldib minimalism, s.t võimalikult väike nuppude arv, siis kasutusmugavuse poolest on see konkreetne nupuke ära teeninud minu igakülgse lugupidamise ja armastuse.

Kahjuks aga on Apple selle ära kaotanud oma iPad mini viimase mudeli juurest. Loodan, et see „uuendus“ ei laiene iPhone’ide järgmistele mudelitele.

6s Plusi 5,5-tollise ekraani juures tuleb kindlasti mängu suurusefaktor - paljudele pole nii suure ekraaniga telefon käepärane ehk ühe käega kasutatav.

Kuigi ka minu käed on pigem väikesepoolsed, siis minul telefoni kasutamisega ka ühe käega probleeme ei ole. Vähemalt helistamise jms telefonipõhise tegevusega.

Mõistagi netiskäimiseks ja teisteks keerulisemateks ülesanneteks on mugavam kasutada mõlemat kätt. Samas aga saab kodunupu topeltpuudutusega tuua telefoni virtuaalne ekraan pöidlale poole lähemale, mis hõlbustab kasutamist märgatavalt.

Foto: Digitest.ee

Kasutamine

Kui ilu öeldakse olevat vaataja silmades ehk iPhone’i soliidne välimus ei pruugi kindlasti kõigile meelt mööda olla, siis telefoni kasutamise lihtsus ja mugavus on kindlasti õunamärgiga telefoni tugevaim külg.

It just works, on pikalt olnud iPhone’ide mitteametlikuks lipukirjaks. Kindlasti pole erandiks ka iPhone 6s Plus.

Nagu juba varem mõista andsin, on see viies iPhone’i mudel, mida ma kasutanud olen. Nii olen ma ka jälginud selle evolutsiooni viimaste aastete jooksul. Apple on on oma leivanumbrit täiendanud vähehaaval, vastavalt turundusreeglitele, mitte saadaolevale tehnoloogiale.

Kuigi iga mudeliuuenduse juures oleks muutused võinud alati olla märksa mainimisväärsemad, on Apple alati jätnud midagi varuks järgmiste mudelite juures kasutamiseks. Seda isegi hoolimata konkurentide pingutustest pakkuda üha pöörasemaid (ning tihtipeale ka kasutumaid) uuendusi.

Uuendused on isegi minu jaoks üpris tihti olnud piiripealsed ning tihtipeale pole telefonimudeli värskendamise põhjuseks mitte tehnoloogilised täiendused, vaid pigem praktiline talupojamõistus.

Kuna uue iPhone’i hind on teatavasti üle keskmise soolane, siis püüan lihtsalt uue mudeli ilmudes oma vanast telefonist vabaneda võimalikult vara, et selle järelmüügihind oleks võimalikult kõrge. Nii on kulutused telefoni „Alati uuena“ hoidmisel võimalikult väikesed.

Niisiis on iPhone’i kasutamine muutunud iga mudeli ja opsüsteemiuuendusega üha mõnusamaks ja mugavamaks. iPhone 6s Plusi, nagu ka tavalise 6s-i, suurimateks plussideks on sõrmejäljelugeja ning 3D Touch survetundlik ekraan.

Sõrmejäljelugeja

Kindlasti ütleb nüüd keegi, et sõrmejäljelugeja on olnud iPhone’il alates mudelist 5s, kuid mina ütlen, et see oli mingi muu sõrmejäljelugeja.

Uusima mudeli juures kasutusel olev sõrmejäljesensor on nii kiire, et see on kohati isegi ebamugav. Kui ma varem tahtsin näiteks telefonilt kellaaega vaadata, siis vajutasin selleks kodu-nupule, millesse sõrmejäljelugeja teatavasti on integreeritud.

Nüüd ma seda enam teha ei saa või kui, siis pean vajutama sellele sõrme servaga, sest muidu avab näpuvajutus ekraaniluku sekundi murdosa jooksul. Nii vajutangi kella vaatamiseks pigem telefoni sisselülitusnupule.

Foto: Digitest.ee

3D Touch ehk survetundlik ekraan

Ilmselt aga kõige silmatorkavamaks ja märkimisväärsemaks uuenduseks on siiski 3D Touch ehk survetundlik ekraan.

Reaalsuses on see terve hulk mugavaid otseteid erinevates rakendustes. Esialgu küll valdavalt Apple’i enda rakendustes, kuid survetundliku ekraani kasutusvõimalused avarduvad kindlasti aja jooksul.

Samas on see võimalus sedavõrd loogiline ja lihtne, et on isegi veidi arusaamatu, miks pole seda algusest peale olnud iPhone’i integreeritud.

3D Touch pakub ka võimalust piiluda oma meilidesse, manustes olevatesse linkidesse või kasvõi kaardilinkidele ilma vastavaid rakendusi avamata.

Paraku saab neid kasutada vaid Apple’i enda meili- jms rakendusi kasutades. Kolmanda osapoole rakendused paraku esialgu piilumisvõimalust eriti ei paku. Vähemalt pole mina neid veel avastanud.

Apple’i enda rakendused pole aga minu jaoks piisavalt ahvatlevad, et sellise piilumise nimel loobuda oma senistest lemmikrakendustest.

Siri

Kuuldavasti on Apple oluliselt värskendanud ka iPhone’is istuvat virtuaalassistenti Siri. Paraku pole minu isiklikult kuigi hästi õnnestunud Siri teenuseid ühegi iPhone’i mudeli juures kasutada.

Suure tõenäosusega võib siin olla tegu minu ingliskeelse häälduse kehva tasemega. Samas aga mõistavad mind suurepäraselt kõik minu sõbrad üle laia maailma. Igatahes tundub, et Siriga suhtlemiseks on soovitav omada inglise keelt vähemalt Oxfordi tasemel.

Live-fotod

Üheks märkimisväärseks uuenduseks iPhone 6S Plus juures on kindlasti ka Live-fotod. See pole isegi mitte Apple’i enda leiutis, sedasama liikuvate fotode (ehk minivideo) formaati on katsetanud nii HTC kui Nokia.

Antud ajahetkel ehk tundubki selline formaat suhteliselt mõttetu. Ometi on ka siin paar ’aga’. Esiteks on iPhone’ide kasutajabaas piisavalt lai, et sellisele võimalusele elu lõpuks sisse puhuda. Teiseks aga on tõenäoliselt hoopis teine tunne neid väikeseid ’elavaid’ pilte uuesti aastaid hiljem üle vaadata.

Kaamera

Kuigi kaamera resolutsioon on iPhone 6s-i ja 6s Plusi juures tõusnud 8 MP juurest 12 MP peale, siis tavakasutaja pildikvaliteedis suure tõenäosusega vahet ei märka.

Pigem võib selline detailsuse kasv mõjutada professionaalsema pildistaja telefonivalikut. Tavakasutaja jaoks täitub telefoni mälu lihtsalt kiiremini.

Foto: Digitest.ee

Tarkvara

Tarkvara on lahutamatu osa kasutuskogemusest. Kui see on piisavalt stabiilne, nägus, mitmekülgne ja intuitiivne, siis on suure tõenäosusega meeldiv ka kasutajakogemus.

Ning kuigi Android on kindlasti võimalusterohkem, on iOS 9 ilmselt siiski maailma kõige lihvitum, läbimõeldum ning disainitum tarkvara.

iOS-i kasuks räägib ka asjaolu, et kui Androidi viimane väljalase töötab tavaliselt vaid antud ajahetke Androidi tipptelefonidega, siis iOS-i viimast väljalaset saavad kasutada praktiliselt kõik hetkel iOS-iga töötavad nutiseadmed.

Ning reeglina adapteeritakse ka uusim iOS 75-90%-le iPhone’idest ja iPadidest. Võrreldes näiteks Android 6.0-ga, mille adaptsioonitase oli viimati kuskil 7% juures.

Androidipooldajad mõnitavad pidevalt Apple’i operatsioonisüsteemi suletust. Et tarbija ei saa seda oma soovidele või vajadustele piisavalt kohandada-mudida.

Kohandamine aga on mitme teraga mõõk. Omadest kogemustest võin väita, et see pole vähemalt mitte minu jaoks, sest võtsin eelmainitud võimalust liiga tõsiselt.

Pidev tuunimine jms katsetamine viis minu Androiditelefoni omal ajal lõppkokkuvõttes tüütute läägideni ning muutis selle ebameeldivalt aeglaseks.

Nii olidki mu käed pidevalt telefonige tegelemisest piltlikult öeldes küünarnukkideni õlised. Samas aga tundus mulle jabur seda Androidi suurimat eelist kasutamata jätta.

iPhone’iga mul seda probleemi igatahes pole. Kõik, mis vaja, lihtalt töötab. Nii umbes 99,99% ajast, sest oma okkad on ka parimatel roosidel ning vahetevahel käitub ka iPhone eriskummaliselt. Samas aga pole see mitte midagi häirivat isegi ebastabiilse närvikavaga inimesele.

Kokkuvõtteks

Kokkuvõtteks võib nii mõnigi tüüpiline Androidikasutaja väita, et luges just äsja ühe tüüpilise Apple’i fänboi mälestusi ja õigustusi oma emotsionaalsele käitumisele.

Sellisel juhul paluksin ma selle loo uuesti läbi lugeda. Olen püüdnud oma valikuid võimalikult emotsioonitult argumenteerida ning kohati on see mul ka õnnestunud.

iPhone 6s Plus on parim telefon inimesele, kellele meeldivad telefoni juures suur ekraan, probleemitu ja intuitiivne tarkvara, oivaline koostekvaliteet, stabiilne, visuaalselt kaunis ja võimalusterohke operatsioonisüsteem ning kes naudivad tasemel disaini.

Inimesele, kellele meeldib, kui tema telefoni järelväärtus püsib stabiilselt kõrge piisavalt kaua.

Inimesele nagu mina.