Ajakirjas Nature äsja ilmunud tulemused näitavad, et vananevate rakkude väljarookimine pärsib kasvajate moodustumist, soodustab kudede ja elundite talitlust ning pikendab eluiga, toomata kaasa märgatavaid soovimatuid kõrvalmõjusid.

“Rakkude vananemine on bioloogiline mehhanism, mis toimib “hädapidurina”kahjustatud rakkude jagunemise peatamiseks,” selgitas Mayo kliiniku biokeemia ja molekulaarbioloogia õppetooli juhataja ning töö juhtiv autor Jan van Deursen. “Ehkki nonde rakkude jagunemise peatamine on oluline vähktõbede ennetamise seisukohalt, on teadlased püstitanud hüpoteesi, mille kohaselt muutuvad sellised rakud pärast “hädapiduri tõmbamist” kasututeks.”

Immuunsüsteem viib vananevaid rakke regulaarselt kehast välja, kuid ajapikku kahaneb selle tõhusus. Rakkude vananemisel tekivad nimelt ühendid, mis kahjustavad kõrvalasuvaid rakke ja põhjustavad kroonilist põletikku — mida omakorda seostatakse organismi vastupanuvõime nõrgenemise ja vanadushaigustega.

Mayo kliiniku uurijad võtsid appi transgeeni, mis võimaldas vananevaid rakke ravimite abil normaalsete hiirte kehadest välja viia. Pärast ühendi manustamist hiirtele ohjeldas vananevate rakkude eemaldamine kasvajate moodustumist ja vähendas mitmes elundis ilmnenud ealisi kahjustusi. Protseduuri läbi teinud hiirte eeldatav keskmine eluiga pikenes 17–35 protsenti.

Töödelud hiired nägid ka tervemad välja ning nii nende rasv- kui ka lihas- ja neerukudedes tuvastati vähem põletikulisi protsesse.

“Vanuse kasvades kuhjuma kippuvad vanad rakud on suuresti kahjulikud, need teevad teie elunditele ja kudedele kurja ja seega ei lühenda mitte ainult teie eluiga, vaid ka tervena elatud eluaastate hulka,” märkis dr van Deursen. “Ning kuna nüüd on rakke võimalik eemaldada ilma kahjulike kõrvalmõjudeta, paistab, et meie tulemusi — ja rakkude kõrvaldamiseks kasutatud geneetilist mudelit — matkivatest raviviisidest, nagu ka ravimitest ja muudest ühenditest, mis aitavad vananevaid rakke kõrvaldada, võib olla kasu vanusega seonduvate haiguste ja tervisehäiretega võitlemisel.