Antiikmütoloogia kohaselt oli Theia titaanitar, kes olevat sünnitanud Heliose (Päikese), Selene (Kuu) ja Eose (koidiku).

Teooria järgi on sama nimi omistatud aga väidetavale Maa troojalasele, ehk siis meie planeediga koos tiirelnud Marsi-suurusele planeedile. Umbes 4,533 miljardit aastat tagasi olevat Maa ja Theia kokku põrganud, ja nagu viitab California Los Angelese ülikooli (UCLA) analüüs Apollo 12, 15 ja 17 missioonide andmete põhjal, pidi olema tegemist laupkokkupõrkega, mille tulemusel kosmosesse paiskunud massist pidi olema kujunenud Kuu.

Tõsi, ka Maa enda vanus pole oluliselt suurem, Wikipedia andmetel 4,54 (±0,05) miljardit aastat. Kuu vanuseks on pakutud 4,527 ±0,01 miljardit aastat, kuigi mõni pakub Kuud ka veidi nooremaks. Kas Theia üldse kunagi olemas oli, on teoreetilise debati küsimus, millele lõplikku vastust ilmselt ei ole.

On isegi oletatud, et esialgu moodustus kokkupõrkest kaks kuud, mis oleks võinud ka omavahel kokku põrgata ja hiljem Kuule tänase kuju anda. Väidetavalt on just selle kokkupõrke tulemusel Maa tuum oluliselt suurem, kui selle suurusega planeedil peaks olema.

Esialgu olevat Theia ja Maa tiirelnud sarnasel orbiidil Päikese ümber, kuid seejärel olevat kas Veenuse või isegi Jupiteri mõju nende rütmi sassi löönud ja planeedid olid kokku põrganud.

Teooriaid Kuu kujunemise kohta:

  • Kunagi on eksisteerinud ühine taevakeha, mis lagunes Maaks ja Kuuks
  • Irdkehana kosmoses liikunud Kuu on jäänud kinni Maa gravitatsioonivälja
  • Maa ja Kuu on tekkinud samaaaegselt protoplanetaarsest kettast
  • ... ja nn Theia-teooria, mis löönud laineid meedias 1984. aastast

Lõplikku tõde me muidugi ei tea, kuigi uus uurimus nüüd püüab Theia-teooriat kinnitada. Apollodega Kuult toodud kivimiproovid igatahes meenutavad väga selgelt Maa kivimeid.