Talvel on liikluses tihti näha autosid, mille tagaaken ja tagumine osa on kaetud lumega ning katusel ohustab kaasliiklejaid lumemüts – jah, tasub hoida pikivahet! Eriti hull on olukord siis, kui tuiskab või sajab lund ja jäidet – tänaval liiguvad sõidukid, mille vaateväli on korralikult puhastamata. Tulemuseks on mõttetud õnnetused. Et mitte teisi ja iseennast ohustada, peab teadma, millised on auto lumest puhastamise nipid.

JÄTA MEELDE! Lume rookimine ei võta kaua aega, aega võtab oma suhtumise muutmine. Puhas auto on sinu liikluskultuurse käitumise visiitkaart ja väljendab hoolivat suhtumist nii endasse kui kaasliiklejatesse.

VAJALIKUD TÖÖVAHENDID Pehme hari (silikoonist harjastega ergonoomiline hari koos tagaosas oleva kraabitsaga on kestev ja ei kahjusta auto kere- ja klaasipindu), aknakaabits, kuiv “nahk” või pehmest mikrofliisist niiskust imav lapp, kindad. Talvel tasub auto korralikuks puhastamiseks võtta kuni 15 minutit lisaaega.

Auto lumest puhastamise nipid

  • 1.SAMM Kui auto on seisnud lageda taeva all ja on kaetud lume ja jääga, toimi nii: puhasta labidaga auto ümbrus, vabasta juurdepääsuteed ja väljasõiduala; puhasta harjaga juhiukse kohale jääv katuseala ja külgmine ukseala, sisene autosse, käivita auto ja lükka sisse esi-ja tagaklaasi ning küljepeeglite soojendus.
  • 2. SAMM Sulge auto uks korralikult ja lükka harjaga üleliigne lumi k o g u autolt maha. Alusta katuseosast, lükates lume sealt alla; edasi puhasta auto küljed ja tagaaken, tee rattakoopad ja rattarummud lumest puhtaks.
  • 3.SAMM Alles nüüd asu esiakna kallale: lükka lumi harjaga hoolikalt maha, võta taskust jääkraabits ja puhasta kogu aknaala korralikult. Käi kraabitsaga üle ka tagumised küljeaknad ja tagaaken. Klopi kojamehed lumest ja jääst puhtaks. Veendu, et kojameeste “harjad” on terved, vaheta kulunud kojamehed esimesel võimalusel uute vastu. Puhasta esi-ja tagatuled, vajadusel neid “nahaga” üle kuivatades.