„Me näeme, et see gripp on kohale jõudnud. Ja selle tõttu räägime me umbes jaanuari esimesest dekaadist peale: „Kallid venemaalased, Venemaa kodanikud, vaja on ennast hoida. Sest saabus äärmiselt ebameeldiv gripp, ohtlik, suure tüsistuste riskitasemega ja nende väga kiire arenguga,“ ütles Venemaa tarbijakaitseagentuuri Rospotrebnadzori juht Anna Popova laupäeval uudistesaates „Vesti v Subbotu“.

Popova sõnul ei kujuta endast ohtu inimeste elule mitte ainult seagripp (viirus A H1N1), vaid igasugune gripiviirus. See on seotud ohtlike tüsistustega, mis võivad tekkida haiguse igasuguste vormide puhul.

Seagripp on eriti ohtlik seetõttu, et tüsistused tekivad väga kiiresti – juba haiguse teisel ööpäeval võib tekkida viiruslik kopsupõletik ja kopsuturse. Nakatumisele on kõige altimad väikesed lapsed, rasedad naised, eakad, aga ka diabeetikud, südame-veresoonkonna haigusi põdevad inimesed ja astmaatikud.

„Me soovitame arstidel mitte jätta haigeid järelevalveta. Kui varem arstid kirjutasid lihtsalt välja haiguslehe ja saatsid haige viieks päevaks koju, siis nüüd on vaja tähelepanelikult seisundit jälgida – suhelda SMS-i abil, helistada. Sest mõnikord areneb haigel aegamisi välja köha, tekib hingeldamine – see on väga ohtlik,“ hoiatas Popova.

Esimesed seagripijuhtumid sel aastal fikseeriti Venemaa lõunaregioonides ja Põhja-Kaukaasias. Eelmise nädala lõpuks oli Rostovi oblastis viirusesse H1N1 haigestunud üle 200 inimese. Ühe päeva jooksul suri seagripi tühistustesse kuus inimest. Võeti vastu otsus sulgeda oblastis 13 lasteaeda ja üks kool. Karantiini läks veel 36 kooliklassi ja 24 lasteaiarühma. Ühistranspordisõidukeid hakati liinide alguses ja lõpus desinfitseerima.

Seagripp saabus Venemaale Ukrainast. 22. jaanuari seisuga oli Ukrainas surnud 72 inimest. Donbassi okupeeritud aladel oli pühapäevase seisuga surnud ligi 300 inimest, vahendab ZN.

Mordvas oli 22. jaanuariks grippi haigestunud 72 patsienti, neist 57-l oli viirus H1N1. Primorje krais oli seagrippi haigestunud 12 inimest. Venemaa keskosas Vladimiri oblastis oli 24 seagrippi nakatumise juhtumit ning üks mees suri. Brjanski oblastis oli seagripp 12 inimesel.

Peterburis kuulutati gripi- ja hingamisteede ägeda viirusinfektsiooni epideemia välja, sest eelmisel nädalal uute haigestunute arv ei kahanenud ning arsti poole pöördus iga päev 11 000-12 000 inimest. Seagrippi on Peterburis surnud juba üle 30 inimese, teatas linna tervishoiukomitee esimehe asetäitja Tatjana Zasuhhina Interfaxile.