Telia kliendid saavad tulevikus 5G internetti ja teenuseid nautida Telia võrgu ja Ericssoni tehnoloogia põhjal.

Plaani kohaselt juhtub see vähemalt Stockholmis ja Tallinnas juba aastal 2018.

"Stockholm ja Tallinn kuuluvad maailma kõige paremate võrguühendustega linnade hulka ja me viime need linnad nüüd järgmisele tasandile," ütleb TeliaSonera tegevjuht Johan Dennelind.

Kuna Telia ja Ericsson jagavad arusaamu turu ja klientide vajaduste suhtes, loovad kaks firmat hetkel 5G kasutusvõimalusi ja teenuseid puudutavad stsenaariumeid, nii kommunikatsiooni kui ka IoT (asjade interneti) vallas.

"5G võrk luuakse tööstuslikku internetti silmas pidades. See võrk ei ole loodud ainult inimestele, vaid erinevate ärisektorite ja asjade interneti digitaliseerimiseks,“ kommenteerib Ericssoni juhatuse esimees Hans Vestberg.

Potentsiaalsed 5G rakendused

* e-tervis: võimalus patsiente reaalajas jälgida ja eemalt ravisoovitusi jagada;

* võrku ühendatud autod saavad omavahel andmeid vahetada ja näiteks hoiatusi jagada;

* paranevad võrgu näitajad nii jõudluse, katvuse kui ka energiatarbimise osas.

Taust

Rootsi on olnud kaua IKT vallas teerajaja ning Ericssoni ja TeliaSonera koostöös avati seal riigis 2009. aastal ka maailma esimene 4G võrk.

Eesti riik on aga väga selgelt teadvustanud digitaalse ühiskonna olulisust oma majanduses ning on maailma üks enim arenenud e-ühiskondi.

Ericsson Mobility Reporti (uusima mobiilsusuuringu) andmetel jõuab 5G kasutajate arv 2021. aasta lõpus 150 miljonini.

5G teenused parandavad märgatavalt mobiilsete lairibaühenduste võimalusi ja pakuvad laialdaselt uusi kasutusviise (nt asjade internet).