Sky Newsi omandatud videomaterjal näitab, et Islamiriik on võimeline uuesti kasutusele võtma tuhandeid rakette, mida lääne valitsused on vana ea tõttu kasutuskõlbmatuks lugenud.

Nende soojust otsivaid lõhkepäid võib kasutada reisi- ja sõjalennukite ründamiseks. Sellised raketid on sihtmärgile lukustatuna 99-protsendise täpsusega.

Aastakümneid on terrorirühmitustel need raketid olemas olnud, kuid nende säilitamine ja lõhkepea võtmetähtsusega osa – soojuspatarei – töötavana hoidmine on olnud väga keeruline.

Sky Newsi teatel tundub nüüd, et Islamiriigi teadlased on suutnud sellest probleemist mööda minna.

Islamiriigi uuringu- ja arendusmeeskond on Sky Newsi teatel valmistanud ka täielikult töötavad kaugjuhtimisega autod, mille „juhid“ on inimesele omase soojusjälje tootmiseks vajalike isereguleeruvate termostaatidega varustatud mannekeenid. See võimaldab autopommidel vältida arenenud skaneerimisseadmeid, mis kaitsevad lääne sõjaväe- ja valitsushooneid.

Islamiriik on välja õpetanud võitlejaid erinevatest riikidest rünnakuid toime panema ja oma riikides džihadiste välja õpetama.

Vaba Süüria Armee võttis kinni ühe sellise Islamiriigi „instruktori“, kellel oli kaasas üle kaheksa tunni toimetamata videomaterjali, kui ta suundus Türgisse, et sealt edasi Euroopasse liikuda.

Vaba Süüria Armee andis materjali edasi Sky Newsile, kuid ei olnud teadlik videote tähtsusest. Briti relvajõudude relvaekspert nimetas seda luurealaseks kullakaevanduseks.

Kasutades õhu- ja satelliidifotosid on Sky News kindlaks teinud Islamiriigi „džihaadiülikooli“ asukoha Raqqas ja pannud kokku kollektsiooni videotest, mis paljastavad Islamiriigi arengu- ja väljaõppemeeskonna tõelise ulatuse.

Kuigi lääne luureteenistused on sellist tüüpi tegevust kahtlustanud, on tegemist esimeste konkreetsete tõenditega, et see aset leiab. Mis kõige tähtsam, see on palju arenenum kui on varem võimalikuks peetud.