Üksnes jalgratastega liiklemiseks mõeldud kiirtee ei ole mingi uudis – neid on rajatud nii Taanis kui Hollandis, kus jalgratas on üks levinumaid liiklusvahendeid kui ka Inglismaal, Londonis, kus CS7 on ratturite peamisi kiireid liikumisvõimalusi pealinnast väljapoole.

Saksamaa on siiani olnud autojuhtide paradiis, kus kiirteel võib trahve kartmata gaasi anda. Nüüd on sakslased mõistnud, et ka kaherattalistele tuleb anda võimalus ruumikalt liigelda. Kasu on mitmekülgne: inimesed on rahul ja keskkond puhtam. Lisaks on sakslased eeskujulikud taaskasutajad: jalgratastele mõeldud kiirtee rajatakse vanadele, kasutusest välja läinud raudteelõikudele.

Saksamaale rajatav kiirtee on nagu jalgratturi unistus – pole punaseid fooritulesid ega kihutavaid veokeid, sile teekate lausa kutsub pedaalima nii, et tuul põski paitab! See pole vaid kujutelm, vaid niisugune ongi Saksamaa esimene jalgrattakiirtee. Rattaentusiastid peavad seda liiklusummikutele ja õhusaastele lõpu kuulutajaks ning lahenduseks, millega tööle-koju sõitjaid turvalist ja tervislikku rattasõitu tegema meelitada.
Loe pikemalt siit (klõpsti)