Geminiidide meteoorivool, mille maksimum peaks saabuma 14/15 detsembri öösel (14.12 kl 20), on mitmes mõttes tähelepanuväärne. Esiteks on ta käesoleva perioodi kõige aktiivsem vool, teiseks on tegu asteroidi lagunemisel tekkinud vooluga, mille osakesed on tunduvalt „raskemad“ tavalistest komeedipõhistest vooludest. Raskemad (tihedamad) osakesed peavad atmosfääri sattununa kauem vastu, nende jäljed on küll tuhmimad, aga see-eest hästi pikad. Ka on nende kiirus poole väiksem hilissuviste perseiidide kiirusest, nad kulgevad seetõttu aeglasemalt.

Kui ilm välja arvata, on tänavune aasta geminiidide vaatluseks soodne. Esiteks on maksimumi ööd kuuvalguseta, teiseks teeb ka lumetu maapind taeva tumedamaks. Aga mida tumedam on taevas, seda tuhmimaid lendtähti me näeme ning seda rohkem paistab neid olevat. Meteoore on näha üle kogu taeva, aga kõik nad paistavad tulevat idakaarest, kus kogub õhtu edenedes kõrgust nende nimeandja – Kaksikute tähtkuju (lad Gemini).

Kel huvi end teistega võrrelda ja natuke ka teadusele kaasa aidata, vaadake Rahvusvahelise Meteooriorganisatsiooni kodulehte http://www.imo.net/. Seal on meteooridest palju juttu ning ka vaatlusjuhend – http://www.imo.net/visual/major. Kui sealsete instruktsioonidega hakkama saate, võite teele saata ka elektroonilise raporti ning hiljem end võrrelda teiste maade vaatlejatega.

Kuidas läks meie suvine perseiidide vaatlus, võite vaadata aadressil http://www.imo.net/live/perseids2015/).

Sabatähega C/2013 US10 Catalina on lood kehvemad, tema nägemiseks on vaja binoklit. Vaadata tuleb hommikul idakaarde, kus särab Koidutäht Veenus. Planeedist ülevaltpoolt leiate uduse laigukese, millel ka väike saba taga. See ongi otsitav komeet, mis tasapisi kõrgust kogub. Sabatäht suundub heleda tähe Arktuuruse poole ja möödub sellest uusaasta ööl.
Heavens-Above: Catlina taevakaardil 10. detsembril, Tartust vaadatuna. astronoomia.ee
Praegu hakkab teda nägema öösel kella nelja paiku, parim vaatlusaeg on kella kuuest päikesetõusuni. Ennustuste kohaselt kasvab tema heledus aastavahetuseks kuni neljanda tähesuuruseni (vt graafikut). Kui see jaapanlaste tehtud prognoos paika peab, on ta siis pimeda taeva korral ka palja silmaga nähtav. Päris-komeediuurijate http://cometbase.net/en/observation/getephem/121 arvates saab ta küll paari tähesuuruse jagu tuhmim olema. Elame-näeme.
Catalina üks heleduskõver jaapanlastelt.

Hommikustel vaatlejatel tasub aega varuda, kuna näha on ka kolm planeeti. Heleda Veenuse leiate silmapiiri kohalt kergesti üles, temast kõrgemal, otse lõunakaares paistev Jupiter on samuti kergesti leitav. Üsna täpselt nende vahel on tunduvalt tuhmim Marss.