Nimelt selgus, et kui mehed söövad regulaarselt suures koguses küüslauku, lõhnavad nende kehad naiste meelest atraktiivsemalt kui küüslaugupõlgurite kered, kirjutab ajakiri Imeline Teadus.

Kokku 42 mehel paluti katsete käigus süüa toorest küüslauku või küüslaugukapsleid, kontrollgrupp aga hoidus küüslaugust täielikult.

Seejärel lasti 82 naisel neid mehi nuusutada ja paluti neil hinnata, kas meeste kehad lõhnavad meeldivalt või ebameeldivalt.

Kui mehed tarbisid igapäevaselt 6 grammi (kaks küünt) küüslauku koos leiva ja juustuga, ei lõhnanud nad naiste meelest kuidagi teistmoodi kui mehed, kes küüslauku ei söönud.

Ent nende meeste kehad, kes sõid 12 grammi (neli küünt), levitasid naiste meelest märksa meeldivamaid aroome kui mehed, kes küüslaugust hoidusid.

Sama tulemus saadi, kui mehed sõid värske küüslaugu asemel vastavas koguses küüslaugukapsleid.

„Küüslaugu söömine võib keha lõhna meeldivaks muuta just küüslaugu tervistparandavate omaduste tõttu,“ ütles Stirlingi ülikooli füsioloogiaprofessor Craig Roberts uurimistööd kommenteerides.

„Evolutsioonilisest vaatevinklist vaadatuna võib teatud dieedist tulenevate kehalõhnade eelistamine olla seotud seksuaalse valiku printsiipidega.

Varasemad uuringud on osutanud, et mitmete loomaliikide esindajad otsustavad potentsiaalsete paaritumispartnerite füüsilise konditsiooni üle muu hulgas ka nende toidust saadavate vihjete põhjal.“

Roberts lisas, et kuna küüslauk sisaldab antioksüdante, tugevdab immuunsüsteemi ja südame-veresoonkonda, samuti omab antibakteriaalset ja koguni vähivastast toimet, siis on täiesti tõenäoline, et vastassugupool loeb küüslaugusööja kehalõhnast alateadlikult välja vihje heale tervisele.

Uuringu läbi viinud teadlased rõhutavad aga, et selle käigus hinnati vaid küüslaugusööjate keha lõhna, mitte hingeõhu atraktiivsust.

Küüslauguse hingeõhu mõju romantiliste suhete sõlmimise väljavaadetele vajab veel täiendavaid uuringuid, märkisid teadlased pressiteates.