Mis on need tegevused, mille jaoks kiire internet eriti vajalik on, küsib Digitark.ee.

Filmid ja videod

Iga filmisõber teab, et HD-kvaliteedis filmi allalaadimiseks tuleb varuda aega ja kannatust.

Aeglasema internetiühenduse korral tuleb oodata isegi tunde – kiire ühendus võib seda aega vähendada minutiteni.

Lisaks filmide allalaadimiskiiruse parandamisele muudab ühenduskiiruse kasv mugavamaks ka filmide ja seriaalide vaatamise otse veebis.

YouTube, Netflix, minuTV jms teenused kohandavad vaadatava video kvaliteeti vastavalt internetikiirusele.

Kui see on väike, siis on ka vaadatava video kvaliteet kehvem ning selleks, et videoid vaadata HD-kvaliteedis, tuleb tihti oodata, kuni laadimisriba video allosas on jõudnud piisavalt palju videot ette laadida.

Töötad kodus

Tehnoloogia areng võimaldab järjest suuremal osal inimestel töötada oma kodumugavusest, kuid kodused internetikiirused ei ole tavaliselt võrreldavad kontoris olevaga.

Kodus töötamine ei päästa koosolekutest, see tähendab vaid seda, et koosolekud tuleb teha üle videosilla – aeglane ühendus põhjustab katkestusi pildis ja helis.

Kiirem ühendus vähendab mahukate internetilehekülgede ning e-posti manuste allalaadimisele kuluvat aega.

Kodust wifit kasutab ühel ajal mitu inimest

Kiirema interneti vajadus tõuseb päevakorda eriti teravalt siis, kui kodust internetti kasutab terve perekond paljude erinevate seadmetega.

Tavaliselt on samaaegselt kodusesse võrku ühendatud nii lauaarvuti, lapse sülearvuti, pere tahvelarvuti kui ka kõikide pereliikmete telefonid.

Kui keegi samal ajal ka mahukaid filme, mänge või faile arvutisse laadib või interneti teel mängib, muutuvad ühenduse kvaliteet ja kiirus halvemaks kõikide samas võrgus olevate seadmete jaoks.

Mitmesaja megabitised kiirused võimaldavad tervel perel kvaliteetsest ühendusest ja kiirusest osa saada, olenemata sellest, milline pereliige parasjagu filmi vaatab, arvutile uuendusi teeb või mängib.

Skype

Pereliikmed ja lähedased sugulased elavad tihti Eesti eri paikades või lausa eri riikides ning telefoniga helistamine võib tiheda suhtluse korral osutuda üsna kulukaks. Selle mure lahendamiseks on paljud läinud üle näiteks Skype’i kaudu suhtlusele.

Kodusest wifi-võrgust Skype’is helistamine ei tekita lisakulu kummalegi osapoolele ning kõik tähtsad jutud saavad aetud olenemata vahemaast.

Andmete varundamine pilve

Selleks, et säästa arvuti mälumahtu ja kaitsta perekondlikke mälestusi ootamatuste eest, on mõistlik need varundada pilve.

Pilveteenusepakkujaid on mitmeid (Suhtlus Pilv, Dropbox, Google Drive, OneDrive), kuid olenemata valitud teenusepakkujast vajab arvuti andmete kiireks ja turvaliseks üleslaadimiseks kvaliteetset ühendust.

Nüüdisaegsed telefonid ja fotokaamerad suudavad teha väga kvaliteetseid pilte ja videoid, kuid hea kvaliteet suurendab oluliselt pildi mahtu.

Aeglasema kiiruse korral võib andmete varundamine pilve olla tüütu ja aeganõudev tegevus, mis võib päädida sellega, et aja kokkuhoiu huvides seda tihti ei tehtagi.

Aga piisab vaid arvuti peale ümberaetud veeklaasist, mis aastaid varutud mälestused hetkega minema pühib...

Mängud

Väga suur osa inimesi kasutab arvutit mängimise jaoks ning kui tehtud on investeering võimsa mänguarvuti ostuks, tasub uuendada ka oma internetikiirusi.

Paljud väga populaarsed mängud on internetipõhised ehk neid mängitakse reaalajas ja teiste reaalsete inimeste vastu, aga kui kiiruse tõttu pilt hakib, jääb seisma või katkeb sootuks, ei tee see tulemuste parandamist kellegi jaoks lihtsaks.

Internet areneb pidevalt ja kiiremad kiirused kasutatakse ära viisidel, mida me praegu ei pruugi osata ettegi kujutada.