Partei keskse võimuorgani poolt kinnitatud uued käitumisjuhised tõukuvad Hiina president Xi Jinpingi poolt elluviidavast korruptsioonivastase võitluse kampaaniast ja asendavad auklikud, 2010. aastast pärit vanad ettekirjutused, vahendab riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Esimest korda pannakse keskne käitumisjuhis maksma absoluutselt iga kommunistliku partei liikme suhtes. Nende järgi peavad kommunistid tegema vahet oma erahuvide ja avalike huvide vahel, töötama omakasupüüdmatult, eelistama lihtsust ja vältima igasugust ekstravagantsust.

Uute partei distsipliini reeglite järgi on otselest keelatud pillav söömine ja joomine, aga ka golfi mängimine, mis ei sisaldunud vanas käitumiskoodeksis.

Aga juhistes sisalduvad samuti keelud „parteisiseste klikkide“ moodustamise ja personaalsete küsimuste salgamise vastu, millest tuleb parteile teada anda. Nende all peetakse silmas poliitilist võimu kasutades kasu teenimist endale, pereliikmetele või alluvatele.

Uues koodeksis on kustutatud vana keeld, mille järgi oli keelatud armukeste pidamine ja abielurikkumine. See on asendatud partei hinnangul hoopis karmima sõnastusega, mis keelab „kohatud seksuaalsuhted teistega“. Asjatundjate selgitusel jättis vana sõnastus võimaluse keelu mõttest möödahiilimiseks.