Vahtplastist sada korda kergem mikrovõrelise struktuuriga materjal koosneb õõnsatest torudest, mis on inimese juuksekarvast u tuhat korda peenemad; seda on innovatsioonipreemiaga pärjanud ajakiri Popular Mechanics.

Hiljuti avaldas ettevõte Boeing videolõigu, mis näitab, kuidas rekordiliselt kerget materjali nimetusega ülikerge mikrovõre (ingl ultralight micro-lattice) toodetakse, milline näeb välja selle kambriline ehitus võrreldes inimese luudega ja kuidas selle rakendamine võiks tulevikus kujuneda murranguliseks paljudes tootmisvaldkondades.

Boeingule kuuluva ettevõtte HRL Laboratories teadlaste ning California tehnoloogiainstituudi ja California Irvine’i ülikooli uurijate koostöös arendatud mikrovõrel on avatud kambriline struktuur (ingl open-cellular structure), tänu millele koosneb see praktiliselt 99,99 protsendi osas õhust.

Artiklile lisatud videos võrdleb üks teadlane seda luuga: materjal on küll väljastpoolt jäik, kuid seest suuresti õõnes. Tänu ainulaadsele struktuurile on materjalil üliväike tihedus, hea survetaluvus ning kumjate polümeeridega võrreldav energianeelduvus.

Praegu uuritakse materjali sobivust kasutamiseks mh lennukiehituses, vibratsiooni summutamiseks ja soojusisolatsiooniks.