Arutasime natuke seda asja ja välja hakkasid joonistuma mõned soovitused kuni mudelivalikuni välja, kirjutab AM.ee.

Kui üldiselt tundub, et osta tasuks kasutatuna mõni selline telefon, millel aku on vahetatav, siis paljudel Androidi-telefonidel on see häda, et ka muu riistvara kipub aina uuemate Androidi versioonidega (eriti aga pealetuleva Marshmallow tõttu) aeglaseks jääma.

Seega võib vana telefoni ostmisel kerkida lisaks üles ka küsimus platvormist, mida valida. Näiteks selgus, et juba mõnda aega olnud iPhone 5c on aastaid olnud ühe testija pereliikmel üllatavalt tubli isend. Nexuseid usaldaks toimetus ka.

Ja kui platvormide valimiseks läks, siis riistvarana on lausa ülitubli Lumia seeria telefon. kas neid aga kasutatuna osta? Miks mitte, kui peaaegu muidu saab, aga kui Windows Phone pole takistuseks, võib ka üliodava tutika Lumia 535 hankida, mis konkureerib edukalt kasutatud Androidi ja iOS-iga.

Eelkõige peaks aga eelarvest alustama

Kui summa teada, võiks edasi vaadata – kas osta odav ja uus või kallim, kuid kasutatud.

Soovitada võiks mõnda kaasaegsemat, kuid mitte kõige uuema riistvaraga Apple´i telefoni. Näiteks iPhone 5 või 5s - säilitab oma väärtust küll hästi, kuid kestab samamoodi hästi. Ja nüüd ilmselt tuleb ka suurem hulk odavamaks minevaid iPhone 6 eksemplare müüki.

Samuti tunduvad suhteliselt pikaealised olevat Google'i Nexus-telefonid. Olgu nende kaubamärgi taga siis kas ASUS, LG või Motorola.

Hetkehindade juures toimetus ei soovitaks osta endale kasutatud seadet, vaid pigem uut, mis kuuluks odavamasse keskklassi, mis on arvatavasti sama võimekas, kui mõni kasutatud lipulaev.

Kuid arvestades hetkel käigusolevate seadmete lühikest eluiga (2-3 aastat), eelistaks pigem kaasatulevat garantiid.

Üks toimetajatest ostaks omale näiteks käesoleva aasta Motorola Moto G. Vähemalt peab vastu hästi. Lisaks on sellel kõige uuem tarkvara, riistvara jääb veel samuti piisavalt heaks ning hind on hetkel juba kõvasti alla 200€. Suurelt seda küll ei reklaamita, kuid telefon on veekindel.

Seega laias laastus oleks valik:

Motorola Moto G või mõni Nexus
iPhone 5 või 5s
Microsoft Lumia 535

Aga eks igaühe jaoks on oma kriteeriumid, mis ostuotsusel määravaks osutuvad. Need olid kiire toimetusesisese uurimistöö tulemused.