Viimastel aastatel on olukord aga kiiresti muutunud. Tööd alustasid uued konkureerivad kobarkinod – ja mitte ainult Tallinnas. Levima hakkas aina uusi lahendusi nagu 3D, 4K, IMAX, sinnakõrvale muidugi ridamisi üha uusi vingemaid helilahendusi...

Nüüd on jälle Coca-Cola Plaza kord midagi päris uut pakkuda. Selleks on endise 1. saali asemele loodud saal Scape, mis pakub asjaosaliste sõnul nende endi loodud uut kinoelamuse formaati.

Mida uut pakutakse?

Uus formaat tähendab nii uut heli ja valgust kui ka sisekujundust. Staar on kulukas täisintegreeritud laserprojektor Barco DP4K-60L, mida kasutab maailmas täna ainult umbes 20 kino.

Tehnilise poole vastu huvi tundjale:

* 170ruutmeetrine ekraan pole perforeeritud, vaid sileda mati pinnaga, mis peegeldab valgust hästi tagasi ning tekitab selge ja puhta pildi.

* Toolid on spetsiaalselt Itaalias valmistada lastud premium-klassi lounge-kinotoolid. Need on tumedast nahast, kõrgema seljatoe ja laiemate käetugedega kui Coca-Cola Plaza senised 1. saali toolid.

* Dolby Atmosi helisüsteem koosneb 68-st erineva kanaliga kõlarist ning jõuab külastajani viiest suunast - nii seintelt kui ka laest. Kõlarite paigaldamine lakke võimaldab juhtida heli seintelt ruumi ning toetab paremini ekraanil toimuvat.

Pressiteatest selgub laserprojektori kohta:

* pakub suure valgusjõuga tipptasemel pildikvaliteeti premium-formaadiga suurtele kinoekraanidele

* heledus ulatub 56 000 luumenini; seade on kaks korda valgusjõulisem kui mistahes teine xenon-projektor

* suudab näidata 4K resolutsiooniga 3D filme ja 4K filme ka 60 kaadrit sekundis (mida keegi veel välja andnud pole)

* tarbib 40% vähem energiat kui sama heledusega xenon-projektorid

* pakub tänu võimsale laservalgusallikale ka pikemat tööaega: enam kui 30 000 tundi efektiivset filminäitamisaega.

Scape avab külastajatele uksed täna, 8. oktoobril. Nn avalöögina linastub seal kogupere-seiklus "Paan: Reis Eikunagimaale" (Pan) – mille esimene seanss toimub kell 23.00.

Esitasin Scape'i kohta mõned küsimused, millele vastas lahkelt Forum Cinemas Eesti tegevjuht Kristjan Kongo.

Sain esitlusüritusel aru, et formaat Scape on loodud "omade inimeste" poolt. Kas see tähendab Forum Cinemasi Eesti tiimi, Nordic Cinema Groupi määratud rahvusvahelist tiimi, kus on ka Eesti esindajaid – või keda täpselt?

Formaat on välja töötatud Nordic Cinema Grupi poolt, kuhu kuulusid ka Eesti esindajad – peamiselt Forum Cinemas Eesti tegevjuht Kristjan Kongo.

Kas filmitootjad pakuvad spetsiaalselt Dolby Atmosi standardile valmistatud heliga filme? Kui jah, siis kas kõik filmid on loodud Dolby Atmosi silmas pidades, mida CC-Plaza Scape-saalis näitama hakatakse?

Filmitootjad pakuvad spetsiaalselt Dolby Atmose standardile tehtud filme, kuid saalis Scape saab näidata ka kõiki teisi filme. Uus helisüsteem toetab ka nende filmide heli kvaliteeti, mis ei ole loodud Dolby Atmose formaadis.
Foto: Forum Cinemas

Kas Scape'is linastub korraga ainult üks film, kuni mingi järgmine selle välja vahetab?

Scape-saali tulevad vaatamiseks kõige populaarsemad ja uuemad filmid ning korraga linastub seal mitu filmi.

Avanädalal tulevad Scape'i "Paani" kõrval ka näiteks "Marslane" ("The Martian"), "Everest" ja "Kõnd" ("The Walk"). Järgmisel nädalal esilinastub gängsterifilm "Legend" ("Legend").

Seega paralleelselt "Paaniga" näidatakse saalis ka teisi filme.

Loetlege palun spetsiaalselt Dolby Atmosi variandis loodud linalugusid, mida Scape'is näha saab.

Kohe Scape'i tulevatest Atmos-heliga filmidest – "Marslane", "Paan", "Everest". Uutest lähiaja-filmidest ilmselt ka Bond (praegustel andmetel).

Kosmos IMAX kasutab ühes oma saalis Atmos-heli esitamiseks 23 + 3 kõlarit, teil on 51 + 17. Kas standard pakub erineva suurusega saalidele siin eri arvu kõlareid, et parim tulemus saavutada?

Tõsi, vastavalt saali eripärale ja suurusele tehakse igale saalile ka eraldi helisüsteemi-projekt, et parim tulemus saavutada.

Forum Cinemas avab Scape-saalid järgmiseks oma valitud kinodes Riias ja Helsingis. Scape on premium large format tüüpi kinokogemus, mille alla kuuluvad veel näiteks Dolby Cinema, IMAX, RealD Luxe jt.

Foto: Forum Cinemas
Foto: Forum Cinemas