Võtame näiteks orkaani Joaquin. USA mudelite põhised prognoosid andsid mõista, et torm suundub pöördumatult mitme punkti poole mandri idarannikul, samas kui Euroopa mudelite järgi pidi see hoopis järsult itta pöörduma. Viimatine nädalavahetus kinnitab, et eurooplastel oli seekord õigus.

See pole esimene kord. Kui sisestate Google’isse ingliskeelse fraasi „European vs American weather model“ ("Euroopa ja Ameerika ilmamudelite võrdlus"), võite selles ise veenduda. 2013. aastal, kui piirkondades, kuhu oli prognoositud ränki lumetorme, jäi lumi maha sadamata, küsis National Geographic, kas eurooplased on ilma ennustamise vallas tõesti ameeriklastest osavamad. 2015. aastal tulemata jäänud lumetorm ajendas ajalehe The New York Times selgitama, miks Euroopa ilmamudel enamasti USA prognoosidest paremaid tulemusi annab.

Ja muidugi ei saa unustada orkaani Sandy, millele Euroopa mudel ennustas õigesti USA idaranniku poole pöördumist, nagu märgib artiklis „Kas eurooplased ennustavad torme ameeriklastest paremini?“ (Are Europeans Better than Americans at Forecasting Storms?) ajakiri Scientific American.

Viimastel aastal on selle küsimuse vastuseks ilmselt olnud üldiselt „jah“. Euroopa ilmamudel on Ühendriikide globaalset sünoptikasüsteemi GFS (ingl Global Forecasting System) korduvalt edestanud. Nüüd viimaks paistab, et teame ka, mis on selle põhjus.

New York Times kirjutab, et ehkki USA ookeani- ja atmosfääriseire amet NOAA nüüdisajastas GFS-i mudeldamissüsteemi 2015. aasta jaanuaris, ei olnud selle kõrgemast eraldusteravusest ometi võrdväärset vastast Euroopa mudelile.

Pärast orkaani Sandy tekitatud kahjusid eraldas kongress USA riiklikule ilmateenistusele NWS (National Weather Service) raha võimsamate arvutite hankimiseks. 2015. aasta jaanuaris teatas NOAA, et on oma arvutussuutlikkust suurendanud ja käivitanud kõrgema eraldusteravusega — s.t täpsemaid ennustusi võimaldava — uusversiooni vanast mudelist.

Noorenduskuuri läbi teinud GFS aitas Euroopa mudelist paremini prognoosida lumetuisku, mis New Yorgist suuresti mööda läks. Paljud sünoptikud, kes enesekindlalt New Yorgile lumevaiba alla mattumist ennustasid, lähtusid Euroopa mudelist või isegi eirasid GFS-i prognoose. Hoolimata tollest varajasest võidust jääb uus GFS eurooplaste mudelile siiski jätkuvalt alla.

Euroopa ilmamudeli andmeassimilatsioon toetub nimelt suuremale hulgale vaatlustele kui GFS — kaasa arvatud tehiskaaslaste kogutavatele andmetele pilvedelt lähtuva kiirguse kohta, mis suhteliselt hõredate maapealsete vaatlusandmetega piirkondade jaoks on kriitilise tähtsusega. Samuti kogub see andmeid pikemate perioodide jooksul, võimaldades alustada mudeli koostamist ilma kujunemisest enne prognoositavat perioodi, mitte lähtudes lihtsalt n-ö hetkeülesvõttest.