Mida rohkem on seadme mälus igatsugu pahna, seda kehvemini ja aeglasemalt aparaat toimib, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Seetõttu tuleb masinale teha aeg-ajalt suurpuhastust ning antud postituses vaatame kuidas seda teha.

Eemalda käsitsi

Nutiseadme mälu puhastamiseks on mitmeid mooduseid, neist üks lollikindlamaid on teha seda käsitsi.

See ei ole küll kõige kiirem ja lihtsam moodus, kuid see-eest saad sa piisavalt vabadust ja kontrolli selle üle, mida jätta seadmesse ja mida likvideerida.

Üsna suure jupi mälust haaravad enda alla rakendused, millest enamiku sa oled tõenäoliselt kasutanud ainult 1-2 korda ning mis on seejärel jäänud tolmu koguma. Kuna need äpid on üsna aplad ruumi võtma, oleks neist mõistlik lahti saada.
(ekraanitõmmis)

Kuidas kustutada äppi

* Ava sätted
* Liigu äppide vahekaardile (näiteks Samsungi nutiseadmes General ⇒ Application Manager)
* Asu puhastustööd tegema: vajuta äppi ikoonile, avanenud aknas vajuta uninstall

Ma soovitan surkida ainult neid rakendusi, mida sa oled ise paigaldanud, ehk piirduda sektsiooniga Downloaded.

Süsteemi ja tootja poolt paigaldatud äppe sa kustutada ei saa ja juhul, kui sa hakkad neid arutult näppima, võid aparaadi sootuks ära rikkuda.

Puhasta äppide vahemälu

Rakenduse töö käigus tekib andmeid, mida on vaja sujuvaks tööks, näiteks veebisirvija puhul küpsised, sirvimisajalugu ja muu taoline, mida hoiustatakse vahemälus.

Kuid aja jooksul muutuvad cache'is olevad andmed kasutuks ning võtavad enda alla üsna palju ruumi.

Seega, kui sul pole tahtmist rakendust täiesti eemaldada, siis võiksid sa vähemalt puhastada selle cache-mälus olevad andmed. Nii jääb äpp alles ja samas teed mälus veidi ruumi juurde.
(ekraanitõmmis)

Rakenduste vaheandmete kustutamiseks

* Ava sätted
* liigu äppide vahekaardile ja otsi üles kogukas programm
* vajuta rakenduse info aknas olevale nupule Clear Cache ja siis Clear Data

Vahemälus olevaid andmeid kustutades tuleb sul tõenäoliselt äppi uuesti sisse logida ning võib-olla tuleb näiteks mobiilimängu uuesti otsast peale alustada (kui see progressi salvestas), kuid vähemalt on ruumi juurde tekkinud.

Eemalda faile

Äppide kustutamine lahendab olukorra ainult osaliselt. Sinu agregaati on tõenäoliselt aja jooksul kogunenud pilte, videosid, muusikat ja muid faile, mis on lihtsalt asjatuks ruumitäiteks.

Kui sul on tekkinud tahtmist ebavajalikest failidest lahti saada, tuleb avada galerii või failihaldur ja asuda hävitustööd tegema.

Kõige mõistlikum on aga mitte hoiustada faile seadme põhimälus. Mina soovitaksin sul hoida oma pildi- ja muusikavaramut pilvehoidlas, näiteks Google Photos’is, Drive‘is või Dropboxis. Nii on failid praktiliselt alati kättesaadavad ning samas võtavad need seadmes vähem ruumi.

Vii failid SD-kaardile

Veel üks moodus põhimälu vabastamiseks on viia failid ajutised üle SD-kaardile. Ülekandmine toimub suhteliselt lihtsalt:

* Torka mälujubin vastavasse pessa seadmes
* ava Sätted ⇒ äpid ning otsi selline rakendus, mille näitaja SD card data oleks vähegi viisakas (Näiteks SoundCloudi äpp haarab 25 MB)
* Vajuta nuppu Move to SD Card ning voila, paarkümmend megabaiti andmeid on edukalt siirdatud mälukaardile

Kasuta puhastusäppe

Kui usinalt sa oma aparaadi mälu ka ei puhastaks, võib selle raskesti kättesaadavatesse nurkadesse jääda ikkagi risu. Pealegi võib käsitsi puhastamine olla pikema aja jooksul olla üsna kurnav ning seetõttu on mõistlik seda ülesannet usaldada professionaalidele.

Siin ma ei mõtle telefonide remondi putkades istuvaid “professionaale”, vaid rakendustepoes olevaid puhastusäppe, mis võimaldavad likvideerida mälust kõik üleliigse paari nupuvajutusega.
(ekraanitõmmis)

Clean Master on kõik-ühes tüüpi rakendus: nii puhastaja, viirusetõrje, taskkiller kui ka äpihaldur. Oskab hästi korda luua ning olen seda äppi ka ise juba mitmeid kuid kasutanud ja mingisuguseid pretensioone pole mul siiamaani tekkinud.

Sama funktsionaalsusega äpp, mis ka eelnev: puhastaja, äpihaldur, taskkiller ning lisaks sellele internetiühenduse kiiruse mõõtja. Selle kasutamine on äärmiselt lihtne ja rämpsust lahtisaamiseks piisab vaid ühest nupuvajutusest.

Ülipopulaarne arvutipuhastamise rakendus on nüüd saadaval ka Androidile. Nagu Clean Master, on CCleaner võimeline eemaldama aparaadi mälust kõik üleliigse, tühjendama prügikasti ja kustutama ka veebsirvijate ajalugu.

Äpihaldur võimaldab sul mugavalt valida sobimatud, harvakasutatavad rakendused ja need väikese vaevaga eemaldada.Süsteemiinfo all (System Info) leiad teavet protsessori ja muutmälu koormatuse kohta.

Kui sa lülitad sisse Windowsi-masina, hakkab sinu jaoks märkamatult taustal automaatselt jooksma mustmiljon programmi. Enamik neist on hädavajalikud selleks, et opsüsteem saaks toimida.

Kuid vajalike programmide vahele peidavad ennast ka niisama muidusööjad, mis asjata kulutavad kriitilisel hetkel arvuti ressursse ja selle tulemusena muutub aparaat aeglaseks.

Sama probleemi ei saa vältida Androidil. Taoliste jultunud rakenduste likvideerimisel tuleb kasuks Startup Manager. See näitab sulle ette, millised rakendused avanevad opsüsteemi sisse lülitades ning nende hulgast saad kolmandate osapoolte äpid lihtsasti eemaldada.

Kui sinu aparaadi kontaktinimekirjas valitseb korralagedus ning ühe Jaani kontaktandmed esinevad 14 korral, siis on sulle abiks just see äpp.

Duplicate Contacts eemaldab kontaktide nimekirjast kõik korduvad kontaktid ja aitab sul vajalikke andmeid mujale eksportida.

Lähtesta algseaded
(ekraanitõmmis)

Kui sa oled eemaldanud praktiliselt kõik ebavajalikud äpid, kustutanud puhkusepildid ning video naabermaja põlengust, kuid ruumi on ikkagi liiga vähe, siis tasub sul kaalutleda tehaseseadete taastamist.

Maakeeli tähendab see, et aparaadi mälust eemaldatakse praktiliselt kõik, nii et seade on sama puhas kui äsja pakendist välja võetud.

Resetti tehes saad alustada oma suhet Androidi-masinaga puhtalt lehelt ning seekord juba oskad arvestada, mida tasub paigaldada ja mida mitte.

* Ava seaded
* Leia vahekaart Backup and reset
* Vajuta nuppu Factory data reset