Google näitas kaht uut Nexus-nutitelefoni, kaht uut Chromecasti vidinat ja tahvelarvutit Pixel C, mis mõeldud vastuseks Microsofti Surface'ile või ka Apple'i iPad Prole.

Android ise

Opsüsteemi Android kasutab nüüd maailmas 1,4 miljardit seadet.

Selle värskeim variant 6.0 Marshmallow saabub alates järgmisest nädalast Nexus-seadmetele (5, 6, 7 ja 9). Teiste tootjate seadmete puhul pole aga veel kindel, millal Marshmallow end näidata suvatseb.

Uusima Androidi kuum trikk on rõhk äppide juhtimisel häälega. Neid saab aga nautida muidugi ainult rakendustes, kuhu vastav võimekus on lisatud. Seda näevad tähtsa tulevikusuunana nii Google kui Apple, aga reaalsed suursaavutused on veel nägemata (kuulmata).

Kasutusel on uus võimekas "süvaune"-režiim, mis võimaldab näiteks Nexus 5-ele 30% lisa-akuaega kinkida.

Nexus-telefonid 5X ja 6P

Tänavused kaks uut Nexus-telefoni on artikli avapildil kenasti näha: 5X ja 6P, tootjad vastavalt LG ja Huawei.

Huawei Nexus 6P: tehnilised näitajad:

* 5,7-tolline ekraan, 2560 x 1440 pikslit, 518 pikslit tollile, Gorilla Glass 4, AMOLED
* Qualcommi kiip Snapdragon 810 v2.1 (kaheksa tuuma, 2 GHz), Adreno 430 graafika
* 3 GB muutmälu
* Failiruumi 32, 64 või 128 GB; mälukaarti ei tunne
* Tagakaamera 12,3 MP, f/2.0, pikslisuurus 1,55 µm
* Esikaamera 8 MP, f/2.4, pikslisuurus 1,4 µm
* Salvestab 4K videot või aegluubis videot kuni 240 kaadrit sekundis
* NFC, Bluetooth 4.2, wifi 802.11ac
* 3450 mAh aku
* USB Type-C
* Mõõdud 159,3 x 77,8 x 7,3 mm; kaalub 178 grammi

Kokkuvõttes igati eeskujulikud näitajad, aga praeguse tipptelefoni kohta siiski ootuspärased, mitte rekordilised. Juba saadaval rivaalid (eriti) maha ei jää.

Kui, siis: 6P esikaamera on võimsam, lähirivaalidel on pigem 5 MP kui 8. Aku on ka veidi tavapärasest suurem. Ja aku laeb täis väidetavalt poole kiiremini kui Apple'i värskelt ilmunud iPhone 6s.

Hind USAs: 499 / 549 / 649 dollarit (vastavalt failiruumi suurusele).

LG Nexus 5X: tehnilised näitajad:

* 5,2-tolline ekraan, 1920 x 1080 pikslit, 423 pikslit tollile, Gorilla Glass 3
* Qualcommi kiip Snapdragon 808 (kuus tuuma, 1,8 GHz), Adreno 418 graafika
* 2 GB muutmälu
* Failiruumi 16 või 32 GB; mälukaarti ei tunne
* Tagakaamera 12,3 MP, f/2.0, pikslisuurus 1,55 µm, LED-kaksikvälk, laser-autofookustamine
* Esikaamera 5 MP, f/2.0, pikslisuurus 1,4 µm
* Salvestab 4K videot 30 kaadrit sekundis
* NFC, Bluetooth 4.2, wifi 802.11ac
* 2700 mAh aku, eemaldada ei saa
* USB Type-C
* Mõõdud 147 x 72,6 x 7,9 mm; kaalub 136 grammi

Hind USAs: 379 / 429 dollarit (vastavalt failiruumi suurusele).

Lähirivaalid on vast Apple'i iPhone 6s ja Samsungi Galaxy S6. Viimase põhinäitajatele (ekraan, kiip, kaamera-megapikslid, muutmälu) jääb Nexus veidi alla.

Numbrid ei tee siiski veel seadet ja olemasolevad on soliidsed. Pealegi on Galaxy S6 korraga välja ostes kallim. Ja paljudele ei meeldi Samsung.v

Ja kuna Nexus 5 veel mullu järeltulijat ei saanud, on värske 5X keskklassi Nexuse ihalejale igati väärt kaup.

Google pakub nüüd Nexus-seadmetele ka laiendatud garantiiprogrammi nagu Apple'i AppleCare. Selle nimi on Nexus Protect, see kehtib tavapärase aasta asemel kaks aastat ja kui telefoni ära lõhud, saad heal juhul juba järgmisel päeval asendusseadmed.

USAs maksab Protect 69 dollarit (5X-ile) ja 89 dollarit (6P-le).

Tahvelarvuti Pixel C

Ürituse kahtlemata suurim üllatus: esimene Google'i oma tiimi toodetud tahvel. See näeb tõesti kena ja glamuurne välja, suurepärase ekraaniga ning väga õhuke ja kerge - eeskujuks on olnud Chromebook Pixel.

Mõeldud konkureerima iPad Pro, Surface'i ja teiste võimsate tahvlitega. Laseb kasutada sama laadijat, mis tänavused uued Nexus-telefonid.

* Android 6.0
* 10,2-tolline ekraan, 308 pikslit tollile, heledus 500 nits (tavaline teleekraan pakub 100, kinoekraan kuni 50)
* nVidia kiip Tegra X1
* 32 või 64 GB failiruumi
* 3 GB muutmälu
* 8 ja 2 MP kaamerad
* USB Type-C pesa

Juurde saab osta "nutika" klaviatuuri (USAs 149 dollarit), mis suhtleb tahvliga Bluetoothi abil, kinnitub mittekasutamise ajal selle tagumisele küljele, laseb enda akut laadida, kui on suletud ja tahvli küljes. See on peaaegu nagu täisklaviatuur, aga "ära saetud" äärtega. Paksus umbes 2 millimeetrit.

Google ei ütle veel ilmumisaega ("tõenäoliselt aasta lõpus") ega riike, kus seda otse osta saab. Hind USAs on 499 või 599 dollarit, vastavalt failiruumi suurusele.

Teise põlvkonna Chromecast

Algupärane Chromecast ilmus 2013. aastal ja sai ruttu menukaks, ainuüksi hea hinna tõttu. See on mälupulka meenutav pisiseade, mis tuleb teleril HDMI pessa toppida, et saaks arvutist või nutiseadmest sisu striimida.

Uus Chromecast hakkab lisaks Spotify muusikat edastama, selleks vajalik püsivaraline uuendus saabub "lähinädalatel".

Teise põlvkonna 'cast on kuju muutnud ja meenutab nüüd ketast, millest väljub HDMI ühendust otsiv käpp. Tootja seletab, et uus kuju on mugavam, sest striimijat saab ühendada ka siis, kui ühes kohas palju eri seadmeid juba koos.

Uus 'cast on ka rõõmsavärvilisem. Algupärane oli saadaval mustana, uus musta, erepunase ja sidrunkollasena. Kuna see peidab end teleri taha, ei ole värvil vist siiski tähtsust.

Suur uuendus on võimekam wifi kaudu infoedastamine (senise ühe antenni asemel kolm), toetatud on kiire standard 802.11ac ja 5 GHZ sagedus.

Uus 'cast püüab ka mõistatada, milliseid äppe ja sisu kasutaja eelistab ning püüab nende edastamist eelnevalt ette valmistada. Selle triki nimi on Fast Play.

Edastab täiskõrglahutusega sisu, pulti pole, koodekeid ja failitüüpe on võimeline tundma vastavalt nutiseadme või arvuti võimekusele, kust sisu saabub. Erinevalt mitmest tuntud konkurendist pakub micro-USB ühendust.

Tarkvarapoolelt on suur uuendus põhiäpi oskus toetatud teenustest sisu kokku otsida ja soovitada. See muudab 'casti pigem digiboksiks kui seni tuntud striimipulgaks. Paraku meil igasugused Netflixid, Hulud ja värgid naljalt tööle ei hakka, nii et see uuendus läheb eestimaalasele kaduma.

Chromecast Audio

Üllatustoode: väike vidin, mis tuleb ühendada suvalise kõlariga, et anda sellele internetiühendus ja nutikust juurde. Ühenda ära, käivita äpp ja lase kõlarisse wifi kaudu muusikat.

Muusikat saab esitada eri allikatest nagu Spotify, Google Play Music, arvuti, nutitelefon, tahvel. Suurim mure on tegelik helikvaliteet, mis rahvarikkal Google'i üritusel kuidagi selgeks ei saanud.

Selline toode on juba mõnda aega turul, tootjaks Sonos ja nimeks Sonos Connect. Too maksab aga kümme korda rohkem.

Ühenduseks sobivad 3,5 mm sisend, optiline sisend, RCA.

Aga kes Chromecasti müüb?

Nii uus Chromecast kui ka selle väikevend Chromecast Audio (mis ainult heli edastab) maksavad USAs vaid 35 dollarit tükist. Esimene 'cast oli sama odav.

Saadaval e-poes Google Play Store, esialgu 17-es riigis, mille sekka ei kuulu Eesti.