“Meie Alessandroga ja Eveliga olime hämmeldunud, Rocky jaoks oli see lihtsalt mäng,” kirjeldas vanemteadur Tedersoo seeneliigi Tuber aestivum leiuhetke. Kuigi teadlased pole jõudnud veel selle liigi eestikeelses nimes kokku leppida, võime seda söödavat haruldast nimetada lihtsalt suvetrühvliks.

Suvetrühvel nagu ka kõik teised trühvlid on tuntud oma tugeva sarapuupähklile omase lõhna poolest. Itaallane Saitta ostis endale viis kuud tagasi neljaaastase koera Rocky, kellele on õpetanud, et selliste lõhnade äratundmise eest ootab teda krõmps koeraküpsis. Nii läks ka see kord Valgamaa metsas, kui ta leidis Eestis esmakordse, ent Euroopas laialt levinud trühvliliigi Tuber aestivum.

Kokku on Eestis leitud ligi 50 liiki päristrühvleid ja sarnase maa-aluse viljakehaga seeni. Seda, et Rocky võiks Valga metsades kartulikonksudega mullast sadu muid maa-aluse viljakehaga seeni otsivad teadlased just siinkandis üliharuldase suvetrühvlini juhatada, ei osanud oodata keegi.

Võrdluseks video ühe teise trüflikoera tegevusest Inglismaal:

“Olime juba kümme aastat kahtlustanud, et seda liiki võiks leiduda ka Eestis. Kuna see on olemas Soomes Ahvenamaal ja Rootsis Gotlandi saarel, siis lootsime seda leida eelmisel sügisel ka Saaremaalt. Kahjuks see ei õnnestunud,” rääkis Tedersoo. “Tuber aestivum on suhteliselt külmakartlik liik, Valgamaa üks Eesti külmemaid maakondi. Seene leidmine siit oli meile tõeline üllatus!”