Ravimidoosi omahinnaks on olnud üks dollar. Nüüd on aga üleilmne skandaal puhkenud sellest, et ravimifirma Turing Pharmaceuticals, mis hiljuti omandas õigused sellele ravimile, otsustas üleöö selle hinda tõsta ja koguni enam kui 55 korda, USA turul seniselt 13,5 dollarilt üleöö 750 dollarile.

Turing Pharmaceuticals paistab olevat nn ratsa-rikkaks ärimudeli alusel töötav ravimifirma, mida juhib Albaania päritoluga riskikapitalist Martin Shkreli (32). Mullu juhtis ta veel firmat Retrophin, mille aktsiate börsileviimisest teenis ta kiirkorras suurema summa raha, mille najal ostis kokku tootmisõigusi ravimitele, nagu Syntocinon, Vecamyl ja tänavu augustist alates ka Daraprim. Uut edu ajab ta taga veebruaris asutatud Turingi nime all.

Shkreli ise põhjendab odavravimi hingematvat hinnatõusu sellega, et edasisele tootearendusele on vaja investeerida, selleks tuleb aga senised ravimid kasumit teenima panna. Seni olevat selle ravimi müügikäive olnud viis miljonit dollarit, nüüd ajab ta agressiivselt taga kümneid kordi suuremat raha.

Tõsta ühe toote hinda korraga 5500 protsenti on pigem võimalus selle turg täielikult likvideerida. Paraku on tegemist ravimiga, mida Maailma terviseorganisatsioon peab eluliselt vajalikuks suure osa maailma jaoks. Ja ennekõike aidsihaigete ühendused protestivad hinnatõusu vastu ägedalt.