Taolise “puu” kujutamine on aga äraütlemata keerukas ülesanne maailmas, mida on asustanud teadaolevalt vähemalt 2,3 miljonit liiki. Viimaks on teadlased siiski üritanud vastavat skeemi koostada.

USA valitsuse teadussihtasutuse rahastatud, suurt hulka asutusi ja uurijaid koondav töörühm on avaldanud esimese versiooni kokkuvõtlikust elupuust, milles on esindatud kõik olulisemad evolutsioonilised harud kõige esimestest elusorganismidest keerukate hulkrakseteni nagu inimesed.

Mõistagi pole “puu” täielik — on enam kui kahtlane, kas inimkond üldse kunagi kõik olemasolevad ja minevikus eksisteerinud liigid tuvastada suudab —, kuid kindlasti on see põhjalikum varasematest lünklikest kaardistamiskatsetest.

Kõige rõõmustavam kogu loo juures on asjaolu, et “puu” pole peidetud mõnes akadeemiliste uurimuste keskkonnas maksumüüri (paywall) taha või muul moel avalikkuse eest varjatud.

Koostajad on elupuu koos toorandmete ja nende kokkupunumiseks kasutatud programmi lähtekoodiga veebi postitanud. Taolisest ressursist hakkab kahtlemata olema abi igaühele, keda huvitab mõne liigi põlvnemislugu.

(sait on miskipärast uudise koostamise hetkel offlain, ilmselt tekkis sinna korraga rohkem veebiliiklust kui serverid suutsid taluda).