4K UHD telerid said pidevalt ka uusi põnevate nimedega lisalahendusi, et pilt ikka ilusam ja seade glamuursem oleks.

Inimesed hakkasid aga neid rohkem ostma alles mõistliku hinnaga variantide saabudes, siin ei aidanud ükski tehnoloogiline võlusõna SUHD-ist Quantum Doti ega HDR-ini, mida turundajad silmade särades kuulutasid.

Nüüd on saabumas uus verstapost UHD-telerite lühikeses, aga tormilises ajaloos: esimene firma on valmis müügile tooma juba 8K resolutsiooniga seadme (jah, UHD võib olla nii 4K kui ka 8K).

Võrdluseks niipalju, et 8K ekraanipilt pakub 16 korda rohkem piksleid kui täiskõrglahutus. Ehk täpsemalt 7680 x 4320 pikslit.

Julge esimene pääsuke on Sharp, kes on näidanud 8K-ekraane juba mitmel tehnoloogiaüritusel, k.a jaanuaris suurel messil CES 2015.
Vot sellist 8K UHD LED-telerit näitas Sharp jaanuaris messil CES 2015 (Foto: AP)

Nüüd võib aga 8K UHD seadet ka reaalselt müügile oodata. Mudeli nimi on LV-85001 ja ilmub see 30. oktoobril, esialgu ainult Jaapanis.

See on tehniliselt mitte teler, vaid teletuuneriga varustatud 85-tolline IGZO tehnoloogiat kasutav LCD monitor. Aga mis vahet seal on, kui sul nagunii pole 8K sisu, mida selle abil nautida.

8K video vaatamiseks on vaja nii palju ribalaiust, et monitori küljes on tervelt neli HDMI sisendit ja need kõik tuleks kasutusele võtta.

Seadme hind on muide 16 miljonit jeeni ehk ümmarguselt 117 000 eurot. Ega sellist tavapoes ei näegi, toode on profikasutuseks ja seda saab hankida Sharpi ärikasutaja-müügiagentidega ühendust võttes.

Aasias on 8K-ülekandeid katsetatud juba mitme aasta jooksul, aga nende pakkumiseks laiale ringile on veel vä-äga vara. Ilmselt juhtub see 2020. aasta paiku. Samas on esimesed 8K videod juba YouTube'is.