Võidupäeva tähistatakse tohutu sõjaväeparaadiga läbi Pekingi keskosa, kus osalevad 12 000 kohalikku sõdurit (kes marsivad Tiananmeni värava juures suurte juhtide eest läbi) ja sõjaväelisi üksusi 17-st välisriigist. Taevas näeb ka muidugi sadu hävituslennukeid.

Sellises mastaabis ürituse korraldamine nõuab kuid, isegi aastaid. Enne suurüritust suleti ajutiselt terveid piirkondi, ärisid, lennujaamu jm.

Et kõik kenam välja näeks, lõpetati paraadi toimumise piirkonnas mõneks ajaks (alates 20. augustist kuni 5. septembrini) isegi tavaliiklus.

See tähendab, et linnas registeeritud viiest miljonist sõiduautost tohtisid ringi vurada korraga pooled. Osadel päevadel need, mille numbrimärk oli paarisnumbriga, teistel päevadel paaritu numbriga.

Sellised meetmed osutusid väga positiivseks. Pekingi taevas muutus jällegi siniseks ja õhk muutus palju tervislikumaks!

Üle maailma kasutatav õhukvaliteediindeks API (Air Pollution Index) annab Pekingi omale tavapäraselt skooriks 160. Tipp on 500, aga 160 on juba pigem halb näitaja.

See tähendab, et õhust võib tekitada kergeid tervisekaebusi ning hingamis- või südameprobleemiga inimesed ei peaks enam vabas õhus spordiga tegelema.

Taevas on paraadipäeval nii sinine! (Foto: REUTERS)

Paraadipäeval oli skoorist 160 alles aga kõigest 17!

Paraadile järgneval päeval olid kõik autod teedel tagasi, tavapärane elu taastunud... ja õhuskoor uuesti 160 kandis.

Loo iva on tegelikult positiivne: õhk suuremates asulates võib küll väga ebatervislik olla, kuid seda võib olla võimalik ruttu ka paremuse poole mõjutada.

Selle kõige põhjal üks soovitus ka, mida keegi ilmselt nagunii ei kuula. Sõidame vähe autodega, eriti korraga ainult 1 reisijaga. Kõnnime rohkem ja kasutame ühistransporti. Kasvõi paar korda nädalas.
Kunstnik Kong Ning pöörab avalkkuse tähelepanu saastatud õhu probleemile 999-st näomaskist tehtud, 10 meetri pikkust pulmakleiti kandes. (Foto: REUTERS)