Igal juhul on USA kaitsetööstuse arendusamet DARPA korduvkasutatavate, omavahel koostööd tehes ülesandeid täita suutvate lenddroonide parvede programmile nimeks pannud Gremlins.

Programmi eesmärgiks on praegu kasutatavate kalliste ja üha kergemini purunevate multifunktsionaalsete sõjalennukite väljavahetamine. Nende asemel on arendusamet välja pakkunud väiksemate mehitamata lennumasinate kasutuselevõtu, millest igaühel on eri funktsioonid ning mida pärast ülesande täitmist on võimalik õhus ringi pöörata ja järgmiste lendude sooritamiseks kodubaasi tagasi lennutada.

Ülehelikiirusel lendavad raketid teevad lennunduses revolutsiooni

USA õhujõudude juhtivametnikud on avalikustanud kava, mille raames loodetakse viie aasta jooksul välja töötada riigist riiki vaid mõne minutiga lendavad ülehelikiirus-raketid. Väikese konventsionaalse lõhkepeaga varustatud ülehelikiirus-relva võib kasutada suure lennukaugusega täppisraketina (ingl standoff missile), nii et sõjavägi saaks piloote ja lennukeid hädaohtu seadmata rünnata sihtmärke turvaliselt kauguselt.

USA õhujõudude tellimusel välja töötatud eksperimentaalsed mehitamata lennumasinad on California lõunaranniku lähistel läbi viidud katselendude käigus juba helikiirust ületanud — puhuti isegi rohkem kui viis korda. Möödunud reedel andsid õhujõud teada, et nende reaktiivdroon X-51A WaveRider jõudis mullu rohkem kui kolme minuti vältel eksootilise otsevoolumootori (ingl scramjet) tõukel lennates tippkiiruseni 5,1 machi (u 6248 km/h).

Too lend oli neljas ja viimane katselendudest X-51A programmis, mille raames õhujõud kulutasid 300 miljonit dollarit scramjet-tehnoloogia uurimisele, töötamaks välja seadmeid, mis suudavad loetud minutite jooksul rünnata suvalist paika maailmas.

Ülehelikiire superrelva AHW (ingl Advanced Hypersonic Weapon) arendamise programmi eesmärgiks on luua selline rakett, mis kiiremini kui 6125 km/h (ehk viis machi) liikudes hävitaks suvalises paigas Maal suvalise sihtmärgi tunni-paari jooksul.

Pilootide kaitsmine neid mitte ohtu seades on vaid üks uue kontseptsiooni plusse; mehitamata rakettide programm kahandaks märkimisväärselt ka lennuriistade maksumust. DARPA osutusel oleks üht Gremlin-tüüpi drooni võimalik kasutada umbes 20 korda — vähem kordi kui konventsionaalseid sõjalennukeid, aga rohkem kui ründerakette.