Iga internetis kulutatud minut kasutab rohkemal või vähemal määral andmemahtu – olgu tegevuseks videote vaatamine, meilide saatmine või postituste lisamine sotsiaalmeediasse. Selleks, et valida just endale optimaalsem internetipakett, tuleks kõigepealt mõelda, mille jaoks uut nutiseadet kasutama hakatakse, kirjutab Digitark.ee.

Suurem osa meist kasutab oma nutiseadmeid – tahvelarvuteid ja
nutitelefone – peamiselt internetist uudiste lugemiseks ning meilide
saatmiseks-vastuvõtmiseks.

Internetilehitsemine
Kui oled aktiivne uudistelugeja ning külastad regulaarselt näiteks uudisteportaali postimees.ee, siis tõenäoliselt kasutad kuus ära umbes poole gigabaidi jagu andmemahtu (see võib siiski oluliselt suureneda, kui vaatad lisaks kirjutatud artiklitele ka videolugusid).

Internetileheküljed, mis on kohandatud nutiseadmetele, kasutavad ära vähem andmemahtu kui need, millele mobiilset alternatiivi loodud pole (näevad välja täpselt samasugused nagu tavaarvutist vaadates).

Uudisteportaalid nagu Postimees ja Delfi lülituvad mobiili või tahvliga külastamisel automaatselt mobiilsesse versiooni (pilt kohandatakse nutiseadme ekraani jaoks parajaks, et ei peaks lehte pidevalt suurendama ja kerima), kulutades seega ka vähem andmemahtu.

Meilindus

E-kirju saates ja vastu võttes oleneb kulutatud andmemaht meilide pikkusest, kuid eelkõige kaasas olevatest manustest nagu pildid, videod ja dokumendid.

Mida parema kvaliteediga foto või suuremamahuline dokument meilimanusesse lisatakse, seda rohkem andmemahtu vajab selle kirja saatmine ja ka vastuvõtmine. Kui kirjutada peamiselt teksti sisaldavaid meile, on andmemahukasutus väga väike.

Sotsiaalmeedia

Meile meeldib kursis olla meie jaoks oluliste inimeste eludega ning Facebook ja Instagram teevad selle lihtsamaks kui kunagi varem.

Meil ei tarvitse teha muud kui uudisvoogu värskendada ning meie ees avanevad pildid sõbra uuest koduloomast ning töökaaslaste põnevast elust ja tegemistest.

Uudisvoo uuendamine Facebookis kasutab ära keskmiselt 50 kB, mida ei ole palju, aga kui sisse on lülitatud videote automaatesitamine, siis uudisvoo läbivaatamisel automaatselt mängima hakkavad videod hakkavad seda andmemahtu oluliselt rohkem kasutama.

Muusika ja videod

Populaarsed teenused nagu Spotify, MinuTV ja YouTube on suurepärane viis vaba aja veetmiseks ja igavuse peletamiseks, kuid andmemahu mõttes suhteliselt kulukad.

Näiteks viieminutiline HD-kvaliteedis video YouTube’is haukab andmemahust ära umbes 60 MB.

Mahukate internetitegevuste alla kuuluvad ka videokõned Skype'is, näiteks tunnipikkune videokõne kasutab ära kuni pool gigabaiti andmemahust.

Skype’i kaudu tehtavad tavakõned kasutavad see-eest kõigest umbes 360 kB minutis ehk ühe gigabaidi kasutamiseks peaksid rääkima umbes 48 tundi.

Andmemahu kasutamise vähendamiseks on näiteks Spotify loonud koostatud muusikalisti kuulamiseks netiühenduseta funktsiooni Make available offline, mis salvestab muusika telefoni, et saaksid seda kuulata ka siis, kui internetti pole või sa seda kasutada ei taha (näiteks reisides, kui internetikasutus on kallim kui Eestis).

Kui tahad hoida oma kulutused minimaalse lähedal, siis suuremahuliste tegevuste jaoks on alati mõistlik kasutada kas wifit (sellisel juhul võiksid kindlasti olla eelistatud parooliga kaitstud ühendused) või veelgi parem – alati turvalist ja kiiret ühendust võimaldavat 4G mobiilse elu internetti, mida saab erinevate nutiseadmete vahel ka mugavalt jagada täpselt nii, nagu parasjagu tarvis.

Mängimine

Nutitelefonid ei ole enam ammu vaid helistamiseks mõeldud. Väga suur osa on piisavalt võimsad, et nautida arenenumaidki mänge kui Candy Crush või Tetris. Seega, kui oled nutika ostnud plaaniga ohtralt mängida, peaksid arvestama suurema internetipaketiga.

Erinevad tulistamis- ja rallimängud võivad olla väga mahukad ehk ainuüksi nende allalaadimine rakendustepoest kulutab ära suure osa andmemahust – tihti rohkem kui mõni tagasihoidlik pakett ette näeb.

Paljusid mänge on võimalik mängida ka reaalajas teiste inimeste vastu, mis kasutab mängimise ajal jooksvalt andmemahtu. Olenevalt teosest võib üks minut mängimist kasutada ära kuni 3 MB andmemahtu.

Kui kasutad internetti peamiselt uudiste lugemiseks ja meilide saatmiseks, siis tõenäoliselt saad läbi üsna tavalise mobiilse elu paketiga.

Kui oled suur sotsiaalmeedia-kasutaja ning kasutad oma seadet ka muusika kuulamiseks ja videote vaatamiseks, peaksid vaatama vahepealsete mobiilse elu pakettide poole ning kui kasutad oma nutitelefoni kõige eelneva ning mängimise jaoks, tuleks tõenäoliselt valida olemasolevatest pakettidest suurim.

Pakettide kirjeldused tasub enne otsustamist mõttega läbi lugeda – nii jõuad ise mõistmisele, milline on sobivaima andmemahuga ja just sinu tarbimisharjumustega kooskõlas.