Ulmega oli tegemist ehk veel 1920. aastatel, kuid reaalseid inimkatsetusi selliste lennuvahenditega näeme me juba 1960-tel, ka Los Angelese olümpiamängude avatseremoonial 1984 nähti "reaktiivseljakotiga"  (toona nimetati seda küll rakettvööks) inimest areenile saabumas. Kuid laiale turule neid ei toodud.

Kallis reaktiivpaun Uus-Meremaalt nüüd pole mõeldud pelgalt mänguasjaks püstirikastele hulljulguritele; ägeda tehnoloogia välja töötanud ettevõtte Martin Aircraft osutusel on see loodud hoopis kiirreageerivaid päästeteenistujaid silmas pidades, vahendab Live Science.

Ettevõte peab seadet inimelude päästmise vahendiks. Tootja veebilehel loetletud potentsiaalsete rakendusvaldkondade hulgast võib leida tuletõrjeteenistuse, piirivalve ning otsingu- ja päästeoperatsioonid. Martin Jetpack’i nimelise riistapuu katselennud algasid 2013. aastal. Viimati võis seda uudistamas käia Pariisi rahvusvahelisel lennundusmessil.

Maapinnalt tõuseb reaktiivmoodul õhku bensiinimootoriga käitatavate, süsinikkiust ja alumiiniumist raami külge kinnitatud võimsate propellerite komplekti tõukel. Martin Aircraft kinnitab, et järjest saab masinaga lennata umbes 30 minutit, selle tippkiiruseks on 74 km/h ja tipp-lennukõrguseks 1000 meetrit.

Reaktiivseljakoti propellereid ümbritsevad metallist lõõrid kujutavad endast turvameedet, mis kaitseb nii pilooti kui ka masina läheduses seisvaid isikuid pöörlevate tiivikulabade eest.

Ettevõtte kinnitusel on propelleritepõhist süsteemi lihtne juhtida. Nende mudeli propellerid eristavad seda ka raketipõhistest süsteemidest nagu vesinikperoksiidi ja gaasilise lämmastiku baasil töötav prototüüp-reaktiivpaun, mida esitleti mullu Smithsoniani instituudi tulevikutehnika festivalil The Future Is Here. Lisaks lõõritatud tiivikutele kuulub Martin Aircrafti lendmooduli juurde ka langevari, mis võimaldab piloodil riistapuu hüljata juhul, kui midagi peaks hullusti rappa minema.

Reaktiivmoodulit on võimalik ka maapinnalt kaugjuhtida ning see on projekteeritud startima ja maanduma püstloodselt. Tänu neile omadustele sobib Martin Jetpack väga hästi hädaolukordadele reageerimiseks, näiteks puude latvade kohal hõljudes metsatulekahju ulatuse kindlaksmääramiseks või mõne kõrge kalju otsa lendamiseks, et sinna lõksu jäänud matkaja alla tuua.

Mullu ehitasid Arizona osariikliku ülikooli uurijad väga teistsuguse reaktiivseljakoti, mis võib tulevikus aidata võitlejatel raskeid maastikke rekordilistel kiirustel läbida. Algselt USA sõjatehnika arendusameti jaoks välja töötatud reaktiivpaun, mida tähistatakse hüüdnimega 4-Minute Mile Jetpack (s.t reaktiivmoodul, mis võimaldab 1,609 meetrit läbida nelja minutiga), aitab praegu jooksjatel saavutada enneolematuid tulemusi.