Vastupidiselt levinud arusaamale pole hiired sugugi juustu järele hullud. Kui muud pole parasjagu saada, võivad nad seda küll süüa, kuid kindlasti pole juust nende lemmiktoitude hulgas.

Tõenäoliselt pärineb hiirte juustuhimu-müüt keskajast, mil toiduainete säilitamine oli märksa keerulisem kui produktide külmkappi toppimine.

Sinke ja muid lihasaaduseid riputati laes rippuvate konksude külge, teravilja hoiti kottides või tündrites, vahakihi või marliga kaetud juustu säilitati aga suurtes kerades.

Küllap õgisid näljased hiired toona kõike, mis neile ette sattus ja vähegi süüa kõlbas. Konksu otsas rippuvat liha oli neil raske kätte saada ning kottidest ja tündritest varastamine ei jäta enamasti nähtavaid jälgi. Juustu kallal käimisest annavad aga märku reetlikud hambajäljed!

Võimalik, et taolised asitõendid tekitasid inimestes arusaama, et hiirtele maitseb juust, ehkki tegelikult pugisid hiired juustu ainult sellepärast, et nad juhtusid sellele ligi pääsema.

Tegelikult eelistavad hiired kõrge suhkrusisaldusega toiduaineid, sh puuvilju, teravilja või isegi šokolaadi. Pirtsakam hiir võib vänge lõhna ja maitsega juustu kergesti ära põlata.

Foto: Wikimedia Commons, vabakasutuseks / Nevit Dilmen

Kui peate hiirt koduloomana, ärge unustage, et juustu söötmine võib talle isegi kahjulik olla, kuna juust pole osa hiirte loomulikust toiduvalikust.

Mõistlikum on oma lemmiknärilist toita puu- ja juurviljade ning toitainevaliku täiustamiseks spetsiaalsete hiiretoidugraanulitega, millele võite vahel lisada maiuspalu või teraviljasaaduseid.