8K video esitamisel on hetkel probleem: müügil pole ühtegi seadet, mille ekraan seda täies ilus esitada suudaks. Madalamal resolutsioonil küll – aga see kaotab tegelikult 8K valmistamise ja vaatamise mõtte.

Esimene 8K klipp jõudis YouTube'i keskkonda igatahes 8. juunil, kannab nime "Ghost Towns" ("Kummituslinnad") ja näitab hüljatud linnasid, mida hoidsid kunagi elavana kaevandused, kus inimesed töötasid ja seetõttu ka elasid.

"Ghost Towns" on kogunud juba rohkem kui 3,3 miljonit vaatamist. Kuigi enamik vaatab seda hetkel tõenäoliselt Full HD või 4K UHD võimekusega ekraanilt, tahaks "uuele saavutusele" siiski pilgu heita.

See valmis RED Epic Dragon kaamera vahendusel 6K resolutsioonil, mida siis hiljem töödeldi, ülesskaleerimise meetodil (upscaling) ja Adobe'i tarkvara After Effects abil.

Kui sellest veel ei piisa

Tehnoloogiamaailmas on tähtis teisi alati üle trumbata ja seetõttu on YouTube'i jõudnud ka juba esimene 8K panoraamvideo.

Panoraamvideo tähendab, et videopilt on kõikjal su ümber, tee või pead pöörates enda ümber ring.

Selle kogemiseks on vaja aga 8K UHD lahutust esitavat ekraani ja VR- ehk virtuaalreaalsus-seadet. Või hädaabilahendusena tavaekraani ja Chrome'i brauserit, kus saab hiire abil vaatenurka liigutada.

Meenutuseks: Full HD ja UHD

8K UHD ehk täpsemalt 4320p viitab sellele, et 16:9 suhtega ekraanipilt koosneb 7680 x 4320 pikslist (33,1 megapikslist).

8K esitamise võimekusega seadmeid ehk 8K UHD veel laiemalt saadaval pole. Küll aga on üsna levinud 4K UHD telerid, mis pakuvad 16:9 suhtega 3840 x 2160 piksliga pilti (8,3 megapikslit).

4K UHD ületab seni üldlevinud Full HD piksliarvu poolest neljakordselt (tuntud ka nimedega 1080p, täiskõrglahutus, täis-HD).

4K videot valmistavad kaamerad ja isegi nutiseadmed on juba kõikjal saadaval, aga eri tootjad on esitlenud ka juba 8K kaameraid. Teiste seas RED, Ikegami ja Hitachi.