Massachusettsi üldhaigla (Massachusetts General Hospital) Bostonis on vanimaid ja ühtlasi 950 voodikohaga ka suurim haigla USA Uus-Inglismaa regioonis. Uurimistöö eelarveks on seal 750 miljonit dollarit aastas, mis teeb sellest ka maailmatasemel teadusasutuse.

Ja nüüd teatas dr Harald Otti juhitav meeskond sealt, et nad on suutnud laboratooriumis kasvatada roti esijäseme, vahendab New Scientist.

"Me keskendusime esijäsemetele ja kätele, et kasutada seda mudelina edaspidiseks ja, et tõestada põhimõtet, " kinnitas Ott, viidates sisuliselt sellele, et tulevikus oleks võimalik kaotatud ja amputeeritud kehaosade asemele uusi jäsemeid kasvatada.

Seni on amputeeritud jäsemete asemele võimalik paigaldada proteese, mis meenutavad jäset üsna täpselt, aga siiski ei toimi samamoodi. Ka on mõnel korral suudetud kaotatud jäseme asemele doonorilt võetud jäset siirdada, kuid nendel juhtudel peavad patsiendid elu lõpuni võtma ravimeid, et organism võõrast jäset hülgama ei hakkaks.

Jäseme kasvatamise tehnoloogiaga kaoks selline probleem ära, sest puuduv kehaosa kasvatatakse tagasi roti (tulevikus loodetavasti ka inimese) enda kudedest. Bostonis tehtu oli küll esmakordne katse tehisjäsemeid kasvatada üldse.

Esimeseks protsessiks on decellurization, mis lagundab pehme koe, teiseks on aga recellurization, kus bioreaktorit kasutades kasvatatakse uut kudet asemele. Ligemale saja rotijäseme kohta, mis on tänaseks läbinud esimese protsessi, on taaskasvatamine õnnestunud pooltel juhtudel. Närvisüsteemi ja vereringe arendamisega tuleb siiski veel vaeva näha.