Laupäeval pandi õhupalli küüti ligemale 100 miljardit Antarktikast toodud mikroobi, et äärmuslike oludega harjunud halobakterid võiksid kolmetunnise lennu järel stratosfääris proovida ära kosmilise radiatsiooni mõjusid ja -63 kraadi Celsiuse järgi.

https://spaceweather.com

Tegelikult avakosmosesse nad küll ei jõudnud, kuid foto sai tehtud 34 kilomeetri kõrguselt. Valgetes kapslites kosmoselennule saadetud mikroobid olid liigist Halorubrum lacusprofundi, keda on leitud Antarktika liustikualuses järves Deep Lake.

Teadlased on juba mõnd aega pead vaevanud, kas selliste tingimustega harjunud mikroobid suudaks näiteks Marsil ellu jääda. Külm pole nendele ilmselt küll midagi ebatavalist. Esimesest kosmoselennust kuni mikroobide marsikoloonia rajamiseni on aga ikka veel pikk samm astuda.

Õpilaste katsetus lõppes, kui mikroobide kapslid tulid langevarjudega Maa peale tagasi, kaks tundi hiljem olid nad California Oweni orust üles leitud ja alustasid teekonda Marylandi ülikooli, et teadlased võiks nüüd neid mikroobe uurima hakata.