Juudi vangid Tallinna sadamas 1943

Ülemine rida; vasakult paremale - Anna Krausova (Tšehhoslovakkiast), Anna Rosenbach (Saksamaalt), Meister Brailowski, Marie Fischlova, Zuzana Winterova (kaks viimast Tšehhoslovakkiast).
Alumine rida, vasakult paremale: Arnostka Enrestine Rrischmannova, Hana Fuchova, Kveta or Flora Friedmannova, Helena Friedmannova.

See on üks väheseid fotosid teadaolevatest ellujäänud juudi vangidest Eestis.  Ka foto teekond oli eriline: see vahetas mitu korda omanikku ning jõudis Jägala laagris ellujäänu kaudu suure ringiga meieni.

Miks need juuditarid naeratavad, me ei tea. On selge, et Eestis tegutsevates koonduslaagrites oli eluga pääsemine siiski väga suur erand.

Haruldane foto: üks väheseid pilte Eestist, millel olnud juudid jäid ellu

Ajaloomuuseumis on praegu väljas näitus "Riik malelaual. Saksa okupatsioon Eestis 1941–1944“, kust leiab aga hoopis teistsuguse väljapaneku.

Klaasleti taga silmab imeilusaid kõrvarõngaid, sädelevat prossi ning kena lipupunast juukseklambrit. Need on asjad, kelle omanikud ei jäänud ellu, need on asjad, mis vangivalvurid oma ohvritelt ära võtsid. Olgu need siis pisikesed juuksenallid, kuldhambad või ka ideaalselt kokkupakitud tualett-tarvete kotike. 

asjad, mis juutidelt laagris ära võeti
 
asjad, mis juutidelt laagris ära võeti
asjad, mis juutidelt laagris ära võeti
asjad, mis juutidelt laagris ära võeti

- Meelis Maripuu loeng „Repressioonid Saksa okupatsiooni aegses Eestis“ 

- Rohkem infot näituse kohta leiad siit:  www.ajaloomuuseum.ee