Puutetundlik ekraan, mida me päevast päeva silitame, on üks väga räpane pind, kus elutseb miljonid bakterid, mis ühel hetkel võivad sattuda sinu organismi ning sulle liiga teha, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Lisaks tervise ohustamisele ei lase kogunenud rasva-, higi- ja mustusekiht ekraanil sinu puudutusi ära tunda, aparaat saab neist valesti aru, hakkab lollusi tegema ning seega teeb ka seadmele endale liiga.

Seega tuleb ekraan aeg-ajalt puhtaks teha. Kuid seda tuleb teha ettevaatlikult, kuna tegemist on ikkagi elektroonilise seadmega ja liigne vedelikutilk võib kallile aparaadile lõpu peale teha.

Mida vaja läheb?

Ekraani puhastamiseks ei lähe vaja midagi üle mõistuse keerulist ega kallist: mikrofiiberlappi ja vajadusel vee-äädika segu.

Kergemat sorti plekkidest, näpujälgedest ja pisemast mustusest lahti saamiseks piisab ekraani mikrofiiberlapiga pühkimisest.

Sedasorti lapp tuleb kaasa mõningate olmeseadmete, prillide ja muusikapillidega. Kui sul on mõni nendest esemetest kodus olemas, peaks sul ka selline lapikene leiduma.

Kui lappi pole, siis võib selle elektroonikapoest soetada või siis selle asemel kasutada kohvifiltreid, mis on odavamad kui mikrofiiberrätikud ja saavad ülesandega suurepäraselt hakkama.

Tõsiste plekkide (kuivanud toidujäägid, meik või kõrvavaik) eemaldamiseks tuleb käiku lasta puhastusvahend. Poodides võid sa leida mitmeid puhastuskomplekte, kuid milleks kulutada suure vaevaga teenitud raha asja peale, mille saad ise käepärastest koostiosadest kokku segada.

Koduse puhastusvahendi retsept on üsna lihtsakoeline: sega kokku vahekorras 1:1 destileeritud vett ja kõige harilikumat äädikat. Selline segu saab jagu isegi tugevamatest plekkidest ja samas ei tee ekraanile liiga.

Kuidas puhastada?

Kuivalt

Lülita ekraan välja. Tumedal ekraanil on plekid paremini nähtavad.

Pühi õrnalt lapiga horisontaalselt või vertikaalselt ekraani, pühi ühe viipega vasakult paremalt, siis liigu lapiga veidi allapoole, viipa lapiga üle ekraani ning liigu nii edasi, kuni oled kogu ekraani puhtaks teinud.

Ära tee ringikujulisi liigutusi. Nii hõõrud sa mustuse hoopis sügavamale ekraani ning sellest on hiljem raske lahti saada.

Nüüd peaks su ekraanilt enamik mustusest kadunud olema. Kui ekraanile on ikka veel jäänud mõned jonnakamad plekid, tuleb asuda veeprotseduuride kallale.

Puhastusvedelikuga

Enne puhastamist lülita seade välja ning võimaluse korral võta aku välja.

Kalla vedelik pihustisse ja pihusta seda lapile. Juhul, kui pihustit pole käepärast, võid ka lapiotsa lahustisse panna ning seejärel lapist praktiliselt kogu vedeliku välja pigistada, nii et lapp oleks õrnalt niiske.

Pühi lapiga ekraani jällegi horisontaalselt või vertikaalselt nagu eelpool mainisin. Kui mõni plekk jääb siiski alles, võid seda ringikujuliste liigutusetega hõõruda.

Kui oled tulemusega enam-vähem rahul, võta lapi kuiv ots ja pühi üleliigne niiskus ekraanilt maha. Vaata, et veetilgad ei satuks mõnda auku (mikrofoni-, kõlari- vms).

Jäta seade mõneks tunniks kuivama.

Pärast puhastust loputa lapp korralikult seebiveega ja pane kuivama. Seda läheb sul ka järgmistel kordadel vaja.

Voila, ekraan on nüüd järgmiseks paariks tunniks üsna puhas seade, mida võib ilma iiveldustundeta edasi kasutada.

Mida ei tasu teha

Ära kasuta ekraani puhastamiseks sülge. Inimese sülg on üsna bakterirohke ning seega teeb sülg ekraani hoopis mustemaks.

Ära kasuta klaasipuhastusvahendeid. Need sisaldavad kemikaale, mis ei ole ekraanimaterjaliga suured sõbrad ning seega võib lahus ekraani läbi söövitada.

Ära nühi ekraani. Liigne rõhk ekraanile võib seadme katki teha.

Ära kasuta abrasiivseid materjale. Ma ei mõtle siinkohal liivapaberit (ma ei arva, et lugeja oleks niivõrd loll), vaid materjale nagu villane riie või siis karedamat sorti puuvillane riie.

Puutetundliku ekraani ei tasuks ka hõõruda suvalise pabertaskurätiga. Kui iganes pehme see paber reklaami sõnul ka pole, sisaldab see mõningal määral puidukiudu, mis kriimustab ekraani. Esialgu pole seda küll märgata, kuid mõne aja pärast, kui oled ekraani mitmeid kordi suvalise vetsupaberitükiga hõõrunud, hakkad sa märkama pisikesi kriimustusi.

Ära pritsi lahust või vett ekraanile. Vedelik võib sattuda seadme sisemusse ning aparaadi rikkuda.

Ära mine puhastamisega üle piiri. Liigne hea on halb. Oma ülemäärase puhtusearmastusega võid sa aparaadile liiga teha.

Mida tasub teha:

Loe seadmega kaasapandud juhiseid. Sealt leiad tootjapoolseid nõuandeid, kuidas tuleb seadme eest hoolt kanda.

Kasuta kaitsekilesid. Need läbipaistvad kleepekad võivad olla küll üsna kallid, kuid need on oma hinda väärt, kuna kaitsevad õrna ekraani mustuse ja pisemate kriimustuste eest

Üsna asjalik vahend ekraani puhastamiseks on isopropüülalkohol. See saab plekkidest kergesti jagu ja aurustub ka ise ära, nii et jäta jälgi. Ka selle hind on üsna taskukohane

Pese käsi. Just sinu kätelt mustus ekraanile satubki