Just nii, loe edasi ja saad teada, millal Windows 10 siis täselt ilmub, millistes riikides, milliseid nõudmisi arvutile esitab, mis juhtub senise Windowsi-põhibrauseriga jm.

Millal ilmub?

Windows 10 ilmub isegi varem kui arvatud. S.t, aasta viimast veerandit ei peagi ootama. Opsüsteem saabub juba suvel ning muutub kättesaadavaks kohe 170 riigis 111 keeles.

10 on Windows 7 ja 8 kasutajatele tasuta alla laaditav, kasutagu nood legaalset või piraatkoopiat.

Windows 10-ga samal ajal ilmub selle erivariant, mis mõeldud nn kõigi ja kõige internetile ehk kõigile internetiühendusega seadmetele alustades sularahaautomaatidest ja lõpetades ultrahelimasinatega.

Kõige selle põhjal on selge, et Microsoft tahab oma järgmise opsüsteemi viia tõepoolest nii paljudele masinatele kui võimalik. Esiti on tähtsam inimesed "paati saada", küll hiljem saab neile igasuguseid tasulisi äppe ja teenuseid lisaks müüa.

Vähenõudlikum ja leplikum

Windowsidele on ikka ette heidetud seda, kui palju need paigaldamiseks andmeruumi nõuavad ja samas bloatware'i sisaldavad (see on ebavajalik tarkvara, mis on arvutikomplektile juba tootjate ja edasimüüjate poolt paigaldatud pärast opsüsteemi).

Windows 10 on kompaktsem ja vähenõudlikum, olenevalt variandist pärast paigaldamist kuni 6,6 GB suurune.

Seda on kergem taaspaigaldada (võimalus refresh and restart), sest süsteem oskab olemasolevaid runtime- ehk käitusfaile kasutada, nii et kõiki täiendusi-parandusi ei pea uuesti alla laadima.

Sama võte aitab bloatware'i puhul, kui sulle ei meeldi Win10-ga kaasapandud kraam.

Sisselogimisvõimalused

Microsoft ei hooli ka enam sellistest mineviku alpustest nagu salasõnad. Windows 10 oskab sisselogijat tuvastada ka sõrmejälje-, vikerkesta- ja näotuvastuse abil.

Biomeetrilist infot talletab muuseas seade ise, mitte seda ei saadeta kuhugi Microsofti poolt määratud serverisse.

Eeldatavasti ei pea iga seadmetootja kõiki selleks vajalikke sensoreid ja lahendusi lisama, kui ei taha. Piisab ühest.

Win10 sisaldab ka uut võimalust Passport: sisesta salasõna ja seejärel PIN-kood, mille seade kohe krüpteerib.

Siis piisab salasõnast ka FIDO-turvalisusega saitide külastamiseks ja biomeetrilistest lahendustest möödapääsemiseks (näiteks kui seade on nii odav ja/või vana, et tuvastussensorid puuduvad).

Internet Exploreri saatus

On ammu teada, et Win10 põhibrauser on see, mida tunneme seni koodnimega Project Spartan. Aga seni on vastuseta jäänud küsimus, et milline saatus tabab Internet Explorerit.

Selgub, et IE-d hoitakse ühilduvuse nimel osades Windows 10 ärikasutaja-väljalasetes alles, aga üldiselt asendab selle Spartan. Viimase ametlik nimi on siiski veel teadmata.

Nõudmised süsteemile

Esmalt nutitelefonide kohta. Windows 10 kasutamiseks igati sobilik isend omab:

* 512 MB kuni 4 GB muutmälu, olenevalt ekraanilahutusest
* 3-7,99-tollist ekraani kuni QHD resolutsiooniga
* vähemalt 4 GB salvestusruumi (nii vähese puhul peaks olema ka SD-kaardi pesa)

Sobilikul arvutil on:

* 7-tolline või suurem ekraan lahutusega vähemalt 800 x 600
* 32-bitises süsteemis 1 GB muutmälu, 16 GB salvestusruumi
* 64-bitises süsteemis 2 GB muutmälu, 20 GB salvestusruumi

Kokkuvõttes võib tõdeda, et Windows 10 jooksutamisega peaks hakkama saama iga vähegi tänapäevasem arvuti, mis ongi MS-i plaan.