Esimene e-hääletamine toimus Eestis 10 aastat tagasi. Muu maailm pole ikka veel e-hääletamist kasutusele võtnud, kuigi Eesti süsteem on maailmas täiesti ainulaadne ja üha populaarsem.

E-hääletamise populaarsusele on peale mugavuse kaasa aidanud ilmselt ka see, et e-hääletaja ei pea ohverdama ühtegi valimiste põhiprintsiipi: tema hääl on salajane, igaüks saab anda ühe ühetaolise hääle jne.

Eesti internetis hääle andmise süsteemis kasutatakse keerukat krüptograafiat, toetutakse ID-kaardi taristule ja hääletamine toimib skeemi järgi, mis matkib päris valimistel kasutatavat sisemise ja välimise ümbriku eristust.

Vabariigi valimiskomisjoni elektroonilise hääletamise komisjoni esimees Tarvi Martens ütles kuu alguses Eesti Päevalehele, et põhimõtteliselt on e-hääletamise süsteem aastatega samaks jäänud. Ühe olulise täiendusena lisandus süsteemi paar aastat tagasi võimalus oma antud e-häält kontrollida.

E-hääletamine Eestis

Graafika: Maret Müür

Kui arvutis valijarakendusega oma e-hääl anda, siis saab nutitelefoniga kontrollida, kas serverisse jõudis just seesama hääl. Kuna hääle andmine ja kontrollimine käiks erinevate seadmete kaudu, siis aitaks see kontrollida, kui arvutis antud e-häältega manipuleeriks näiteks pahavara. „Kui üks seade on mürgitatud, siis teisega saab seda kontrollida,” selgitas Martens.

Eelmisel aastal ründas Eesti e-hääletamise süsteemi Keskerakonna toetatud välisuurijate rühm, kuid sisuliselt nad Martensi sõnul ühtegi puudust ei leidnud, küll aga tehti paar parandust protseduuridesse. "Näiteks valijarakenduse loomiseks ei tohiks kasutada mingit suvalist arvutit ja kaameratöö peaks valimiskomisjonis olema kontrollitud," rääkis Martens.

Kuidas e-hääletada:

  1. Mine www.valimised.ee ja lae endale värske valimisrakendus
  2. Logi programmi sisse ID-kaardi või mobiil-ID-ga
  3. Vali sobiv kandidaat ja anna oma hääl
  4. Kontrolli vastavat juhistele oma häält. Seda saab teha äpiga kolme eri tüüpi nutitelefonides: iOS, Android või Windows Phone
  5. Ongi valmis!

Parandatud 19.02 12:40: artikli infograafika väitis ekslikult, et hea digitaalhügieeni mõttes peaks e-hääletamisel arvutisse olema paigaldatud värsked turvaaugud. Forte soovitab tegelikult veenduda, et arvutisse oleks paigaldatud värsked turvapaigad.