Kas tõesti isegi kommunistlik saareriik saab Netflixi enne Eestit, mille asukad on selle järele mitu aastat häälekalt küsinud? See tundub vähemalt filmihuvilise seisukohast pesuehtne nöök.

Õnneks pole põhjust suurt kadedust tunda, sest paljud kuubalastest ei saa populaarse videoteenuse hüvedele ilmselt nagunii ligi.

Asi on selles, et Netflixi kasutamine eeldab igakuise tasu maksmist ja lisaks muidugi internetiühendust, mida omab vaid 5 protsenti Kuuba elanikest.

Tasu suurus oleneb paketist, aga algab 8 USA dollarist (umbes 7,1 eurot), mis on ligi pool keskmisest kuubalase kuupalgast. 2013. a andmetel teenis kohalik keskmiselt 17,70 euro suurust kuupalka.

Odavaim igakuine Netflix maksab umbes 8 USA dollarit nii USAs kui näiteks terves Ladina-Ameerikas. Seega pole Kuubas nõutav summa ebatavaline, eriti kuna Ladina-Ameerikas nõustub menuka videoteenuse eest maksma tervelt 5 miljonit kasutajat.

Olgu teenistusega, kuidas on, Kuuba interneti-infrastruktuur on igatahes arenemas. Riiklik telekom ETESCA avas jaanuaris (suuruselt teises linnas) Santiago de Cubas esimese avaliku WiFi võrgu. Juhtmeta interneti kasutamine maksab 4,5 USA dollarit tunnis ja WiFi-seade peab endal olema.

Kõige selle põhjal jääb vägisi mulje, et Kuuba valitsus poleks nagu kuigi huvitatud, et võimalikult paljud inimesed internetti pääseks...