Centennial Lightiks ehk Saja-aastaseks Tuleks kutsutava pirni sisselülitamise täpne kuupäev pole teada, kuigi selle sünnipäeva tähistatakse tavaliselt 18. juunil. See põleb USA-s California osariigi Livermore'i linna kuuendas tuletõrjedepoos.

Kui mõned voolukatkestused viimase 113 aasta jooksul välja arvata, on pirni töös esinenud vaid kaks pausi — 1976. aastal, kui see viidi ühest depoost minema ja paigaldati 22 minutit hiljem teise, ning 2013. aastal, kui pirn oli voolukatkestusi ennetama pidanud UPS-seadme rikke tõttu umbes seitse tundi rivist väljas.

Rekordiline lambipirn on nähtavasti valminud klaasipuhuja käsitööna ja varustatud süsinikkiust niidiga.

Marylandi osariigis Annapolises tegutseva USA mereväeakadeemia füüsik Debora Katz on sajanditaguse elektripirni tausta ja võimalikke iseärasusi ettevõtte Shelby Electric toodetud ja Livermore’i lambiga peaaegu identse antiikse pirni näitel põhjalikult uurinud.

“See erineb nüüdisaegsetest hõõgniidiga lambipirnidest kahes asjas,” selgitas Katz. “Esiteks on selle hõõgniit umbes kaheksa korda paksem kui nüüdislampidel. Teiseks on selle hõõgniit pooljuht, tõenäoliselt süsinikust valmistatud kiud.

Kui elektrit juhtiv materjal kuumeneb, kahaneb selle elektrijuhtivus. Kui Shelby pirn kuumeneb, hakkab selle elektrijuhtivus hoopis kasvama.”

Katz kavatseb vana Shelby pirni hõõgniiti Annapolise akadeemia osakestekiirendis analüüsida. “Pole välistatud, et Livermore’i lambipirn on ainus endasugune maailmas,” nentis ta.

Guinnessi rekordiraamat on Livermore’i pirni tunnustanud kõige kauem aega järjest põlenud elektripirnina maailmas.

Ainulaadne vaatamisväärsus on üldsuses nii elavat huvi tekitanud, et tuletõrjedepoo suunas hõõglambile kuus korda minutis otsepilti edastava veebikaamera.

Tähelepanuväärsel moel on lamp üle elanud juba kolm kaamerat ja ühe puhvertoiteallika.