Nutiseadmete ostmine on tore hobi, maksad mõned eurod (ja siis näiteks 24 või 36 kuud veel mõned järelmaksuna) ning uus tore vidin jälle olemas.

Aga milliseid mudeleid eestimaalased hetkel kõige rohkem ostavad? Jõulude puhul tasub väike kokkuvõte teha.

Tele2

Nutitelefonid

1) Samsung Galaxy Ace 4 (129 eurot, 4G)
2) Sony Xperia M2 Aqua (279 eurot, veekindel, 4G)
3) Samsung S3 Neo (229 eurot, suure ekraaniga, aasta üks popimaid mudeleid)

Tahvelarvutid

1) Samsung Tab 4 (379 eurot, 4G)
2) Samsung Galaxy Tab 3 (299 eurot, aasta enimmüüdud tahvelarvuti)
3) Prestigio Multipad 4 (235 eurot)

Tele2 Eesti tootesortimendi juhi Risto Taliaru sõnul on seadmete hinnad mullusega võrreldes keskmiselt kümme protsenti langenud.

Eelmise aastaga võrreldes on telefonid muutunud suuremaks ja alla 4,3-tollist seadet ei meid enam ei osteta. Samuti eelistavad eestlased suure, 10-tollise ekraaniga tahvelarvuteid.

"Päris palju kingitakse ka mälukaarte, mille müük on novembriga võrreldes kasvanud 40 protsenti. Samuti müüakse tavapärasest enam telefonikotte ja ekraanikilesid. Eripärasematest kingihittidest ostetakse sel aastal ka ekraani puutepliiatseid, akupankasid ja Bluetooth-kõlareid," ütles Taliaru.

EMT / Elion

Nutitelefonid

* iPhone 6 (mida on seni, tõsi küll, vaid piiratud koguses saada olnud)
* Sony kompaktsed Z-seeria vee- ja tolmukindlad nutitelefonid (Z1 ja Z3)
* Samsung Galaxy Ace 4G
* Samsung Galaxy S4 mini
* Samsung Galaxy S5
* Samsung Galaxy Trend Lite (Lotte sümboolikaga)

Tahvelarvutid

* Apple'i uus iPad*
* Samsung Galaxy Tab 4
* Huawei Lotte MediaPad 7 Youth 2 4 GB 3G + WiFi (Lotte sümboolikaga)

* pühade tõttu ei olnud kelleltki enam täpsustust küsida, aga eeldan, et uue iPadi all on mõeldud mudelit mini 3, mis on oluliselt odavam kui Air 2

Elisa

Nutitelefonid

1) LG D315 Optimus F70 4G
2) Samsung G386F Galaxy Core LTE 4G
3) Sony Xperia Z1 Compact / D5503 4G

Tahvelarvutid

1) Samsung T535 Galaxy TAB4 4G 10.1 4G
2) Huawei Media Pad M1 8.0 4G
3) Huawei Media Pad Link 10 Plus 4G

Elisa tooteturunduse osakonnajuht Mailiis Ploomann kommenteerib nende saadetud pingerida nii põhjalikult, et jätsin artikli kompaktsuse huvides osa välja. Selgub, et:

1) Nii nutitelefonide kui ka tahvelarvutite puhul on näha, et klient ostab enim tulevikku vaatavat 4G Androidi-seadet;

2) Huvitav trend on toimunud brändivalikul, sest ühe brändi selget eelistamist Elisa klientide seas enam ei ole;

3) Kui rääkida üldisematest trendidest nutivallas, siis on näha kahte peamist arengusuunda. Üks liigub piisavalt suurte ning aina parema kvaliteediga ekraanide suunas, kus telefonide puhul on arvestusväärne ekraanisuurus 5-5,5 ja tahvlite puhul 10 tolli.

4) Samas ei kao kuhugi ka väiksemad seadmed (telefonid ekraanisuurusega 4 tolli ja tahvlid 8), mis on pealekauba tihti väga heade tehniliste näitajatega.

5) Väga palju panustatakse sellele, et tahvlitest-mobiiltelefonidest oleks hea ja mugav kasutada sisuteenuseid. Näiteks tarbida muusikat või ühendada seade kõlarite või muusikakeskustega. Aina mugavamaks on tahvelarvutites tehtud ka raamatute lugemine või siis videote vaatamine ja ka nende jagamine veelgi suurematele ekraanidele, näiteks telekasse või projektorisse.

6) Telefonides on aina olulisemal kohal kaamerafunktsioonid, mis võimaldavad teha veel täpsemaid ja puhtamaid pilte ja videoid. Seadmetesse on lisatud eraldi pilditöötlusvahendid.

7) Tähelepanu pööratakse kindlasti nii tagakaamerale, mis on mõeldud enamike piltide tegemiseks, kui ka esikaamerale, mis võimaldab teha selfiesid ja friendsiesid.